El primer espectacle arriba de la mà de Leandro Mendoza. ‘Vetus Venustas’ proposa una reflexió sobre el circ i l’edatisme.
Aquest cap de setmana s’ha posat en marxa el Grec, el festival de les arts escèniques per excel·lència de la ciutat de Barcelona per tal d’omplir les sales de la ciutat amb espectacles de tota mena al llarg del mes de juliol.
Com ha explicat l’organització, “Un festival és un moment excepcional connectat amb la vida artística de la ciutat, que enllaça amb allò que hi passa la resta de l’any, que serveix de finestra per mostrar tot el que s’hi ha anat coent i que dialoga amb el seu talent i amb la seva ciutadania. Ens agrada imaginar el nostre Grec com una celebració, un moment esperat, un esdeveniment, un instrument de reflexió i de canvi, un calaix de sorpreses i, sobretot, una experiència que s’ha de viure. Un Grec popular, apreciat, reconegut, estimat, estimulant.”
Com en anteriors edicions, el SAT! participa un any més al Grec Festival de Barcelona. Del 5 al 20 de juliol s’hi podran veure tres espectacles de temàtiques i formats diversos, circ, teatre i dansa, per a un públic ampli, eminentment familiar:
- El proper dimecres, 5 de juliol, el Grec Festival arriba al SAT! Teatre amb ‘Vetus Venustas’, de la companyia Cíclicus, dirigida per Leandro Mendoza; un espectacle de circ que posa el focus en l’encaix dels artistes de circ i l’envelliment.
- Els dies 12 i 13 serà el torn de la companyia Engruna Teatre amb ‘Dins el cor del món’, una obra de teatre dirigida a un públic ampli a partir de 10 anys i que, partint de la novel·la ‘La mujer que buceó dentro del corazón del mundo’, tracta la relació dels humans amb el seu entorn a través d’una nena amb autisme.
- Finalment, els dies 19 i 20 Roseland Musical estrenarà al SAT! el seu espectacle ‘Jo soc d’aquí’, una producció de dansa plena de llum i color amb una reflexió de fons sobre la convivència i la multiculturalitat.
L’espectacle ‘Vetus Venustas’, de la Cia. Cíclicus
El primer espectacle del Grec arriba els dies 5 i 6 de juliol a les 18.30 h i per public a partir de 7 anys. Es tracta de ‘Vetus Venustas’, una peça de circ i teatre-documental que posa el focus en les antigues generacions de circ contemporani. L’obra tracta sobre la problemàtica de l’artista de circ jubilat pel temps, així com l’envelliment de la societat. Què significa fer-se gran? Quines possibilitats o àmbits de l’activitat estan encara oberts pels artistes o persones grans?
Aquesta producció teixeix ponts entre la creació de circ actual i l’anterior i permet un diàleg entre joves i gent gran. Vetus Venustas proposa cuidar l’herència i observar el circ com un ofici artesà on és necessari que les noves generacions estiguin acompanyades de mans expertes que mostrin les receptes i els secrets de l’èxit.
Tres artistes d’edat avançada, companys d’ofici, volen reivindicar el seu paper en l’escena llançant una reflexió sobre el seu recorregut i el seu espai en el món artístic, que els portarà també a reflexionar sobre el seu espai a la societat.
La trobada amb artistes joves propiciarà el xoc generacional, alhora que també generarà complicitats. L’espectacle és un viatge intergeneracional i de memòria que reflexiona sobre l’horitzó dels artistes i els éssers humans més enllà de l’edat, demostrant que és possible acceptar i adaptar els canvis de la vida, fins i tot en l’ofici del circ.
Qui són Leandro Mendoza i la Companyia Cíclicus?
Cíclicus és una empresa cultural dedicada a la creació interdisciplinària, direcció artística, producció i promoció d’arts escèniques que té com a director des de 2008 a Leandro Mendoza i que des de 2009 la seva seu és Barcelona. En aquesta companyia, el circ és entès com a narració acrobática que assoleix una força dramatúrgica que provoca una emoció profunda, pura i amb sentit. El públic és per a ells un element actiu del qual cerquem una mirada participativa.
Les seves obres parteixen d’uns personatges amb una partitura emocional, una dramatúrgia i un paisatge que treballen des d’una ànima col·lectiva. Compten amb professionals interdisciplinaris que participen en el procés creatiu fins la posada en escena, així aconsegueixen propostes riques i equilibrades, utilitzant un diàleg respectuós des dels seus oficis i la seva visió personal.
Creen estructures per la pràctica del circ amb materials de la natura. El treball d’encaix d’aquests elements a l’escenari i a la història, fa que el seu procés esdevingui un viatge d’experimentació, imprevistos i sorpreses, i que ofereix un efecte escenogràfic harmònic i singular.
En aquesta aventura Leandro Mendoza Artagaveitia (dramaturg, director i artista de circ) compta amb la complicitat de Tanja Haupt (música). Junts van crear la companyia amb l’objectiu de produir el seu primer espectacle, “Cíclicus” i esdevenir impulsors d’obres i produccions escèniques en les que unir les seves dues disciplines artístiques: el circ i la música.
En el seu camí han produït tres espectacles propis (Cíclicus 2010, La Tartana 2014 i Pals 2015) i han participat d’altres creacions, organització de festivals i coproduccions en les quals Leandro Mendoza ha estat el director artístic: Retalls (Festival Grec 2013), Cabaret de circ de la Mercè (2013), El Cabaret de La Central del circ (2012), Bosc de Ferro (Tarragona, 2011), Festival de circ de Montgat (2000-2010), El Guadual (2016), Globus (2016), Trapezi La fira del circ de Catalunya (des de 2017), Petita història d’un gran paisatge (2017), L’Atrapatemps (2017).
Fotografia de portada: elenc de l’espectacle ‘Vetus Venustas’ | Cia. Cíclicus
Fotogtafia interior: escena de l’espectacle ‘Vetus Venustas’ | Cia. Cíclicus