El director i l’autora del llibre en el qual es basa hi seran presents.
Estrenada al novembre de 2021 a Argelers i guardonada amb el Premi Capital de la Sardana 2022 en la categoria de Mitjans Audiovisuals, ‘Nous dansons sur un volcán! (Ballem sobre un volcà!) és una pel·lícula dirigida per Jordi Vidal (Kalimago Films, 2021) que explica la tesi de la musicòloga Anna Costal Fornells a ‘Les sardanes de Pep Ventura i la música popular a Catalunya entre la restauració dels Jocs Florals i la Primera República (1859-1874)’.
Divendres 26 de maig, la Societat Cultural i Esportiva La Lira presentarà aquest documental a partir de les 19 h. Els espectadors comptaran amb la participació del director i l’autora del llibre per tal de completar amb les seves intervencions aquesta immersió en el món de la sardana des de la seva creació a mitjans segle XIX fins al moment actual, a partir de la tesi que relaciona el republicanisme federal empordanès amb el símbol revolucionari que va adquirir aquest ball durant aquell temps.
En la recerca de la veritat històrica, Nous dansons sur un volcan! es basa en documents d’època, en gravats, fotografies i extractes de pel·lícules de l’any 1936. Per això podem dir que el film és un assaig cinematogràfic, un documental i també una pel·lícula musical: doncs es poden escoltar diverses sardanes de Pep Ventura, composicions musicals de René-Marc Bini, però també cançons revolucionàries interpretades per Carles Belda i el seu acordió diatònic.
Anna Costal afirma que “posem en evidència com la sardana, inicialment un element revolucionari per acabar amb l’Antic Règim, i que coincideix amb el Sexenni Democràtic espanyol (1868-1874), evoluciona cap a un símbol d’identitat catalanista, a partir del qual s’inventa tot un mite que fins i tot arriba a parlar d’arrels gregues. D’alguna manera es va manipular aquell símbol”.
‘Nous dansons sur un volcan’ es fa aquest pregunta insòlita: quina utopia social pot aportar una dansa popular? I de nou: Què és la cultura? Què és la revolta? Què és la democràcia?
Entrada gratuïta amb inscripció prèvia a infolalira@gmail.com.
Fotografia: el Grup Sardanista Maig aquest mes a la trobada de la plaça de Can Fabra | Grup Sardanista Maig