Andreuenques.cat és una nova pàgina digital dedicada a biografies de persones destacades de Sant Andreu.
El proppassat dimecres a la tarda a la Societat Cultural i Esportiva La Lira va tenir lloc la presentació d’una nova pàgina web amb contingut andreuenc per iniciativa de l’historiador Pau Vinyes.
El seu nom complet és ‘L’andreuenc. Biografies andreuenques. Diccionari de gent de Sant Andreu de Palomar’ i es pot trobar a l’adreça andreuenques.cat.
La pàgina té dues grans seccions: el de les Biografies, ordenades per ordre alfabètic, i el de Premsa Andreuenca, on es poden trobar uns 25 enllaços que porten a diferents capçaleres tant històriques com actuals del periodisme local.
A les seves intervencions Pau Vinyes i Toni Lleida, el dissenyador del web, han destacat que ja compten amb un bon nombre de biografies, però que el projecte està viu i estan oberts a col·laboracions i suggerències per anar incorporant més gent de Sant Andreu de Palomar que hagi destacat en alguna disciplina cultural, econòmica, esportiva, social, etc.
Per altra banda, aquest acte també ha servit com a tret de sortida de la commemoració dels 25 anys de ‘Llop Roig. Llibres i Cultura’, l’editorial del propi Pau Vinyes.
L’editorial Llop Roig. Llibres i cultura
Cal recordar que Llop Roig va néixer com a projecte el 1998 amb l’autoedició del llibre ‘Una mica d’història. Com es passava el temps abans a Sant Andreu de Palomar’. El llibre tenia dues parts. La primera, una breu història de la vida quotidiana andreuenca des del Decret d’Annexió del poble de Sant Andreu de Palomar a la ciutat de Barcelona, el 20 d’abril de 1897, fins l’aparició de la televisió vers la dècada dels anys seixanta del segle passat a càrrec de l’historiador Pau Vinyes i Roig. I, la segona, un recull dels articles històrics narrats per en Joan Vinyes i Riera, publicats a la revista veïnal Sant Andreu de Cap a Peus, editada per l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar.
Al cap de 12 anys el projecte va renéixer de nou amb les publicacions dels manuscrits La ciutat republicana s’enlaira. L’Avantprojecte de l’Aeroport Internacional de Barcelona 1931-1934) i Les Masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques.
Finalment, el projecte esa va convertir en Llop Roig. Llibres i Cultura. El primer llibre publicat en aquesta nova etapa va ser Tintinaires de Catalunya. La presència de Les aventures de Tintín i Milú en terres catalanes.
Amb el pas dels anys s’han publicat moltes més obres de diferents gèneres i àmbits: llibres gràfics (Joan Mora. Una vida feta d’escultura), infantil (Pol i Quim), història (El primer galleguisme en el mirall català, Història dels transports a Sant Andreu de Palomar), literatura (En el clos de les dents, Misión en Roma), il·lustracions (Sant Andreu de Palomar il·lustrat. 31 racons andreuencs)
Com va dir en el seu dia Pau Vinyes parlant de la idiosincràcia de la seva editorial: ”Volem que Llop Roig sigui quelcom més que editar llibres, que aprofundeixi en la difusió de la lectura, la història, especialment la de Sant Andreu, i els valors. Donar veu aquells que tenen molt a dir. També, volem ser un referent en el món cultural. Construir nous projectes al voltant de la cultura. I, sobretot, seguir treballant per tal que la llengua catalana sigui una eina útil de futur i ens faci sentir-nos orgullosos del seu ús sense tancar cap porta envers a d’altres llengües, però sent el català la llengua preferent del projecte.”
Fotografia de portada: Pau Vinyes i Toni Lleida explicant el nou projecte a La Lira | Xavier de la Cruz
Fotografia interior: part del catàleg de l’editorial Llop Roig | Llop Roig.