El dissabte 18 de febrer a les 11h, sessió a l’Auditori de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra.
CineXic és un programa d’impuls a la difusió de cinema infantil europeu en català arreu del territori. Aquest projecte s’emmarca dins del pla d’accions d’Òmnium Cultural a favor de la llengua i la promoció de l’ús social del català. D’aquesta manera, l’entitat reforça el seu paper i dóna continuïtat a un dels seus compromisos fundacionals. La primera sessió es va fer el 23 de febrer de 2022 a les 17.30 h a la Biblioteca Francesc Candel, del barri de La Marina amb la projecció de la pel·lícula El bosc de Haquivaqui.
Enguany, aquesta iniciativa s’ha ampliat a unes 80 sales de tota Catalunya i al districte de Sant Andreu compta amb l’auditori de la Biblioteca Ignasi iglésias-Can Fabra. Al mes de gener ja es va projectar ‘Gordon i Paddy’. El 18 de febrer a les 11 h amb entrada gratuïta i inscripció prèvia aquí és el torn de la pel·lícula ‘Al sostre del món’, de Rémi Chayé, amb una durada de 81 minuts i adreçada a infants a partir de 6 anys.
Les cintes de març i abril seran, respectivament, ‘El cargol i la balena’, de Max Lang i Daniel Snaddon, i ‘La mamà és pura pluja’, d’Hugo de Faucompret, a l’últim dissabte de mes, que és la norma en la programació, excepte en aquest mes de febrer. Es tracta de dues boniques històries plenes de màgia i tendresa que aborden la gestió de les emocions dels més petits de la casa.
Crítica de ‘Al sostre del món’ a la pàgina ‘242 películas después’
José A. Pérez Guevara va escriure una valoració en el seu prestigiós web on explica que el film se situa en l’any 1882 a la Rússia tsarista, on coneixem a Sasha Chernetsov, una jove de 14 anys que pertany a una de les famílies aristòcrates més influents de Sant Petersburg. Sasha viu del record del seu avi Olukin, un imponent explorador que va desaparèixer durant un viatge a la conquesta de l’Antàrtida, a bord del seu magnífic vaixell Davai. El descobriment d’un mapa que obre una nova via de recerca i el desacord amb el príncep hereu que, es mostra contrariat amb la figura de l’explorador al qual se’l vol homenatjar, empenyen a Sasha a emprendre un viatge llarg i perillós, que arrencarà sola i decidida, per a trobar el vaixell de l’avi i restaurar la seva imatge.
El debutant Rémi Chayé, dibuixant i animador d’ofici, ajudant del gran Bruno Le Foch, i entrenat en pel·lícules d’animació de gran vàlua com ‘El llibre secret de Kells’, ‘Le tableau’ o ‘Kériti, la casa dels contes’, entre altres… emprèn la seva pròpia aventura desafiant la naturalesa i contant-nos, a través d’una jove intrèpida, l’odissea d’un grup de mariners que busquen un vaixell que ningú ha trobat.
Rémi fascinat per l’aventura que van viure l’explorador Ernest Shakelton que durant la travessia pro l’Antàrtida el seu vaixell va embarrancar i van haver de sobreviure 22 mesos en condicions extremes, construeix un relat d’aventures com les d’abans, de finals del segle XIX, com els que comptava Jules Verne, un conjunt en el qual presideix la figura de la jove Sasha, una dona valenta, intrèpida i decidida a trobar el vaixell, i sobretot, recuperar la memòria del seu avi.
Sasha recorda a les heroïnes russes de la literatura, com la Tatiana de Eurgenio Oneguin, de Pushkin, o la Natasha de Guerra i Pau, o l’Ana Karenina, totes dues obres de Tolstoi. Dones de caràcter ingovernable, alienes a les formes i les aparences d’una època conservadora i puritana, lluitadores infatigables i obstinades per aconseguir materialitzar els seus desitjos i il·lusions, que no es detenen davant res ni ningú, resistents i fortes en un món dominat pels homes que les releguen a la foscor i l’obediència, a anar en contra de la seva voluntat, a no ser elles mateixes.
Fotografia de portada: imatge de la protagonista de la pel·lícula | Catsuka Theater.
Fotografia interior: cartell d’Òmnium Sant Andreu promocionant la pel·lícula | Òmnium Sant Andreu
Vídeo: tràiler de la pel·lícula.