El CEII i Òmnium Cultural han organitzat activitats per mantenir viu el record del passat del poble.
Setmanes d’activitat frenètica per part del CEII
Encara que no encabit oficialment aquest acte del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) en la programació de Festa Major, ja coincidia per dates amb els prolegòmens festius del patró del poble. Fem referència a la celebració dels 100 anys de l’Agrupació Fotogràfica Saint-Victor de Sant Andreu de Palomar que va tenir lloc el dimecres 16 de novembre a les 18.30 hores a l’Auditori de la Biblioteca Ignasi Iglésias -Can Fabra.
L’AFSV va ser la primera entitat fotogràfica de Sant Andreu de Palomar i de Catalunya. Entre els seus associats trobem fotògrafs de renom, com Antoni Arissa, Lluís Batlle, Andreu Pinyol o Josep Girabal. Fou pionera en l’organització de sortides fotogràfiques i organitzadora de premis i certàmens. Finalitza com entitat arran del triomf dels franquistes, sent acusada de ser una associació catalanista i republicana.
Moderat per l’historiador Pau Vinyes, l’acte va comptar amb la participació d’Alba Vendrell Torres, historiadora de l’Art; Andreu Carrascal Simon, fotògraf i arxiver en cap del COAC; José Manuel Torres Martínez, fotògraf i historiador de la fotografía; i Xavier de la Cruz i Sala, fotògraf i historiador de la fotografía.
A més, es va aprofitar l’oportunitat per homenatar a Manuel A. Raigada, fundador del Grup Fotogràfic Niepce de Saint-Victor i fotògraf, per la seva dilatada carrera dedicada al món de la fotografia.
Més endavant, el mateix CEII va celebrar un aniversari propi ara ja sí en plena Festa Major el 26 de novembre a partir de les 11 h a la Societat Coral i Esportiva La Lira.
El 2022 el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII), nascut com a Arxiu Històric de Sant Andreu de Palomar, va commemorar els seus 40 anys d’existència i de treball a favor de la història i la cultura de Sant Andreu de Palomar.
Va consistir en un acte lúdic i cultural al mateix temps. Amb la participació historiadors, historiadores, i divulgadors i divulgadores de la recerca histórica de l’àmbit local.
En el mateix acte es va recordar de manera molt emotiva la influent figura de Martí Pous i Serra (1910-1997), cofundador i primer president del CEII, amb motiu del 25è aniversari de la seva mort. També van ser homenatjats Jaume Seda i Joaquim Pujol, respectivament president i tresorer de l’entitat, que recentment havien abandonat la seva dilatada i valuosa dedicació al CEII.
L’acte va comptar, per una banda, amb la participació de l’Orfeó La Lira i, per altra, dels Tallers de Teatre de l’Ateneu de Sant Andreu, els quals van oferir un breu però significatiu recull de la figura i de l’obra d’Ignasi Iglésias. En finalitzar es va oferir un vermut a tots els assistents.
El que va resultar una sorpresa que va deixar tothom bocabadat va ser la visita llampec del President de la Generalitat, el Molt Honorable Pere Aragonès, que va aparèixer a la Lira abans del començament de l’acte esmentat. El President va voler fer acte de presència a la Festa Major de Sant Andreu aprofitant una estona lliure a la seva atapeïda agenda acompanyat per Ernest Maragall i Montserrat Benedí, representants d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, i un dels llocs que va triar va ser l’històrica entitat del carrer de Coroleu per tal de saludar la seva junta directiva i amb motiu de l’acte del CEII. Més endavant, Lucía Martín, regidora del Districte, també va passar per l’escenari de La Lira i va expressar unes paraules de reconeixement adreçades al CEII.
També el CEII va organizar més endavant, el 3 de desembre a les 11 h un itinerari gratuït de dues hores pel Modernisme a Sant Andreu de Palomar a càrrec de l’historiadora de l’Art Meritxell Casadesús.
Un joc d’escapada per recordar la Revolta dels Segadors
Per la seva banda, Òmnium Cultural a Sant Andreu també va posar el seu gra de sorra per mantenir la memòria històrica. En el seu cas, va organitzar un joc d’escapada ambientat en la Revolta dels Segadors, esdeveniment històric en el desenvolupament del qual Sant Andreu esdevé un lloc transcendental, del qual és testimoni la Capella dels Segadors.
Amb la col·laboració de 8 entitats andreuenques, unes 120 persones en total, que en els punts on es van realitzar les proves es van vestir segons convenia al segle XVII, i la participació de 24 equips, es pot considerar un veritable èxit.
Una manera divertida, mitjançant el joc i sentint-se protagonistes de la historia, per aconseguir conèixer racons, edificis i anècdotes d’aquell 1640 i potenciar el sentiment de pertinença a l’entorn més proper i la cohesió veïnal.
Fotografia de portada: el grup L’Avançada entre els particiants que van ambientar el joc d’escapada | Òmniun Sant Andreu
Fotografies interiors: testimoni gràfic dels actes commemoratius organitzats pel CEII | Jordi Esplugas