A la Festa Major de Sant Andreu s’ha pogut sentir el toc manual de les campanes de la Parròquia de Sant Andreu de Palomar gràcies al grup de Campaners i campaneres de Sant Andreu.
La Confraria Campaners i Carillonistes de Catalunya està de festa perquè la UNESCO va reconèixer la setmana passada el toc manual de campanes del territori espanyol, que existeix des de l’Edat Mitjana, com a patrimoni cultural inmaterial de la humanitat. Ja abans, aquesta pràctica havia estat reconeguda l’any 2013 com a bé d’interès cultural i el govern espanyol la va declarar manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial l’any 2019.
D’aquesta manera, a la reunió celebrada a la ciutat marroquina de Rabat va quedar inscrita aquesta tradició, presentada i defensada conjuntament per la colla de Campaners d’Albaida, el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes-MitMac i l’associació Hispània Nostra amb el recolzament del Ministerio de Cultura y Deporte
Precisament aquests dies a Sant Andreu s’han pogut sentir les campanes manejades manualment gràcies al grup de Campaners i Campaneres de Sant Andreu de Palomar, concretament el 29 de novembre a les 20h va tenir lloc el Repic de Vigília de l’Apòstol Sant Andreu; el 30 de novembre a les 8.30 h, el Repic a Sant Andreu Apòstol i a les 19 h el Repic d’ofici de Festa Major; i finalment, tornaran a sonar dijous a les 20.45 h just abans del Castell de focs que clourà oficialmente la Festa Major 2022.
El text que explica la importància social del toc manual de campanes
“Al llarg dels segles, el toc de campanes ha servit com a mitjà d’expressió i comunicació a Espanya, complint una sèrie de funcions socials, des de l’intercanvi d’informació fins a la coordinació, la protecció i la cohesió.
Els missatges codificats que es transmeten a través dels diferents tocs són reconeguts per les diferents comunitats i contribueixen a estructurar la vida local. Existeix una gran varietat de sons determinada per les tècniques (repic, volteig o mig volteig) combinades amb les habilitats dels campaners i les característiques físiques i propietats acústiques de les campanes, torres i campanars.
Aquests elements convergeixen per a crear un profund i ric repertori tant en l’àmbit religiós com en el cívic per a marcar diferents moments del dia, alertar a la població d’esdeveniments naturals, com a incendis o inundacions, o de festejos fúnebres, i anunciar decrets i altres notícies. Els tocs de campana són també una part central dels esdeveniments, celebracions i espectacles locals.
La pràctica es transmet dels campaners a les generacions més joves i a través de grups o organitzacions de campaners que, a més de documentar i investigar la pràctica, també toquen, transmeten, instrueixen i difonen l’art del toc tradicional de les campanes. La majoria de les persones que transmeten aquests coneixements són al seu torn joves que intenten reclutar nous entusiastes per a continuar la pràctica.”
La descripció del campanar
I a la página web campaners.com es pot trobar una detallada descripció de la torre del campanar de l’Església de Sant Andreu de Palomar:
“Damunt l’ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent es troba el campanar d’estil eclèctic coetani del temple de 40’96 m.
Té planta rectangular (6’70 x 7’10 m) i queda dividit en tres cossos per motllures; el superior o cel·la està aixamfranat i coronat per una destacada cornisa amb una mena d’elements decoratius com corrons als angles. La cel·la té una finestra de mig punt a cada cara; hi pengen quatre campanes amb noms com la Maria de la Mercè, la Teresa i l’Emília. Un rellotge d’esfera situat a la cara frontal es troba sota la motllura que la separa d’un segon cos més allargassat que els altres i que està il·luminat a cada cara per finestres de punt rodó d’arc calat sostingut per un fi mainell; la base també té il·luminació per mitjà d’un òcul motllurat; els caires estan ressaltats a manera de lesenes cantoneres.
Per l’interior hi puja una escala d’obra típica catalana, sobre voltes, arrapada als murs amb barana i un ull central; des de la cel·la es pot pujar a damunt de la teulada per una escala de gat a través d’una trapa.”
Fotografia: campanar de l’església de Sant Andreu de Palomar | wikipedia
Vídeo: presentació de la candidatura | Campaners d’Albaida i Ministerio de Cultura y Deporte