Excel·lent ocasió per veure gratuïtament ‘Llegaron de noche’, una pel·lícula de l’any 2022, dirigida per Imanol Uribe, amb Juana Acosta, Karra Elejalde, Carmelo Gòmez, que mostra un fet històric: la matança de religiosos i altres persones perpetrada per l’exèrcit de El Salvador l’any 89.
Dimecres passat, 16 de novembre de 1989, va escaure’s l’aniversari de l’assassinat del jesuïta Iñaki Ellakuria, teòleg i filòsof, professor de la Universitat Centreamericana José Simeón Cañas, de El Salvador, juntament amb altres cinc companys sacerdots i professors, una dona de servei i la seva filla de 15 anys, víctimes innocents de la guerra bruta de l’exèrcit nacional.
La matança, volent fer creure que era obra de la guerrilla, va ser presenciada per una empleada, que va desmuntar la versió del govern, il·luminant la foscor i la brutícia lluitant contra amenaces i pressions.
Dissabte 19 de novembre, a les 18 h, el Centre Cultural Els Catalanistes (Ramon Batlle, 2) i dins de la 19a Mostra de Cinema Espiritual que organitza la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, oferirà la pel·lícula ‘Llegaron de Noche’, bassada en el testimoni de la protagonista, Lucía, supervivent a la matança.
Estrenada aquest 2022, dirigida per Imanol Uribe, amb Juana Acosta, Karra Elejalde, Carmelo Gòmez i una desena d’artistes més, mostra la cruesa del fet i la guerra bruta des del poder.
Coproducció hispano-colombiana, la sessió serà comentada prèviament per Gemma Morató, teòloga, i al final es podrà intervenir, si s’escau, en un debat. El Centre Cultural Els Catalanistes és la primera vegada que, a través de la Federació d’Ateneus, participa a la Mostra, l’entrada és gratuïta i qui vulgui podrà fer una aportació solidaria totalment voluntària.
Què és la Mostra de Cinema espiritual de Catalunya?
La Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, amb presència a les quatre capitals de província catalanes, presenta una selecció de la millor producció cinematogràfica espiritual i religiosa actual per tal d’afavorir la diversitat i al diàleg entre religions a través del cinema.
Amb l’objectiu d’afavorir el diàleg interreligiós i la cohesió social, dins la programació hi tenen cabuda tots els films que mostrin la sensibilitat d’alguna de les diferents confessions religioses, així com aquells que tinguin com a eix central el diàleg entre la religió i la societat actual.
Per tal de contribuir a una millor comprensió de les pel·lícules i convidar a reflexionar l’espectador, la major part de les sessions s’acompanyen d’una presentació a càrrec d’especialistes del món del cinema i la diversitat religiosa.
Fotografia de portada: fotograma de la pel·lícula | Bowfinger International Pictures
Fotografia interior: cartell de la sessió de cinema als Catalanistes | Centre Cultural Els Catalanistes