Un centenar de persones van assistir al Centre Cívic de Navas per sentir Alfred Puig explicant l’evolució del pas del ferrocarril per l’avinguda.
Sobta quan una sala de conferències està plena, més encara quan es tracta de parlar de temes històrics i ferroviaris, però la Sala Juan Fructuoso del Centre Cívic de Navas el passat dimarts 11 d’octubre va aplegar un centenar de persones que vint minuts abans ja formaven cua a l’entrada.
El conferenciant, Alfred Puig, que des del Grup de Memòria Històrica del barri es dedica a recuperar la història local, veí nascut a l’indret i amb dècades lliurat a l’Agrupació Ferroviària Barcelona, entitat amb seu a Sant Andreu, domina doblement el tema, el de història de Navas i el dels ferrocarrils.
El tema quedava ben clar en el títol: “El Ferrocarril de La Meridiana”, la història del tren que solca les entranyes de l’avinguda, des del primer somni a meitat del segle XIX per portar el carbó del Pirineu als vapors industrials de Barcelona, les dècades de dilacions, les trabanquetes que feien des de Madrid fins als primers fums de les locomotores creuant, en superfície, aquest vial.
Desprès l’electrificació, el soterrament, no oblidant la tragèdia del 3 d’octubre de 1937, fa 85 anys quan, a La Sagrera, el desbordament de la Riera d’Horta va negar el tram de túnel en construcció que s’utilitzava com a refugi, causant una dotzena de morts, en homenatge i record dels quals feia la xerrada.
Alfred Puig va mostrar per primera vegada en públic documents trobats en la seva recerca als arxius estatals a Madrid sobre la construcció dels túnels i, al temps, va deixar una porta oberta en parlar d’altres documents inèdits que està estudiant i que presentarà en una propera conferència entrant el nou any.
Seguí a la conferència un petit debat, molts dels presents, per edat, havien estat testimonis de bona part de l’evolució de la història de l’Avinguda de la Meridiana. També van quedar paleses les barbaritats que sobre alguns fets s’expliquen en blogs i en premsa per persones amb pocs escrúpols que, copiant els uns dels altres, indueixen a greus errors.
Finalment, cal posar esment en els grups d’història local que han anat sorgint als barris del Districte com testimonien el plenament consolidat de Trinitat Vella, molt actiu, o els nous sorgits a La Sagrera, Bon Pastor o Navas que donen valor a un passat proper, o no tant, fins fa poc negligit.