El parc de la Trinitat Vella és un dels escenaris de la Mercè al Carrer.
Companyies locals i talents internacionals dedicats a les arts de carrer, a la dansa i al circ mostren les creacions més noves en un aparador de les arts escèniques al MAC (Mercè Arts de Carrer) que, en aquesta edició, torna a ocupar els parcs de la Ciutadella, de Joan Miró i de la Trinitat, però també el Castell de Montjuïc, el Palauet Albéniz, l’Antiga Fàbrica Estrella Damm i el nou parc de l’Aqüeducte.
Pel que fa a la programació del Parc de la Trinitat Vella, aquest són els espectacles que podeu gaudir durant el dia 24 i 25, amb imatges de les localitzacions i dels horaris.
- El tren de la lluna, de Clàssic i clàssiques (Catalunya; atracció infantil; totes les edats)
L’estació del Tren de la Lluna és una atracció infantil que conduirà els més menuts de la casa pels diferents espais del parc. Al vehicle, que recorda les velles locomotores de carbó, els viatgers faran la volta ben còmodes, cada un en un vagó, i podran veure les atraccions i tot allò que passi en aquests jardins de Sant Andreu mentre van amunt i avall.
De fet, els vagons (i també la locomotora) estan fets amb bidons d’oli reciclats i pintats de colors alegres, que donen un aspecte viu i divertit al comboi. Es més, el tren està decorat amb estrelles, llunes i altres motius que faran somiar les nenes i els nens que hi pugin.
- Ingenii Machina, d’Alauda Teatro (Castella i Lleó; instal·lació interactiva; totes les edats)
Una marioneta gegant de cinc metres d’altura, una carpa amb autòmats mecànics, una piràmide que amaga un enigma, una grua amb corrioles o una bèstia marina que res en un oceà imaginari. Aquests són alguns dels enginys que trobaràs en una fira alegre i participativa.
Ingenii machina és una proposta de carrer lúdic i interactiu que, jugant, et farà descobrir els secrets més espectaculars de la mecànica: màquines, engranatges, jocs d’habilitat… Fins i tot, artefactes divertits i eixelebrats, que a més de divertir produeixen energia. És el cas d’un tricicle musical que, en pedalar, genera bastant potència per a fer sonar un *organillo elèctric al seu pas.
- La gran canicada d’en Jan + Els aqüaductes de la Marta, de Circ de Jocs(Catalunya/ Argentina; instal·lacions lúdiques d’autor; tots els públics)
La Canicada d’en Jan és una gran oportunitat d’estona de joc lliure, una instal·lació i una performance participativa, dinàmica i familiar. Cada construcció pren vida pròpia segons l’entorn i les persones que hi juguen. Laberints de taula, tubs, embuts, fustes… aquí trobareu tot el que us caldrà per crear estructures, ponts, baixades, túnels, entrades, sortides i paranys. Circuits únics que posaran a prova la vostra inventiva!
Pel que fa a Els Aqüeductes de la Marta, és una activitat d’ecologia pràctica i de treball en equip que, a més d’esmolar el nostre enginy, ens ensenyarà a fer un bon ús de l’aigua. Com? Teixint una xarxa de conductes de bambú perquè el líquid passi d’un punt a un altre. Enginyeria bàsica i diversió assegurada!
Aquesta gran instal·lació lúdica vol promoure la creació de nous jocs amb materials reciclats i treballar la constància, la paciència i la cooperació.
- Puppet Circus, d’Alauda Teatro (Castella i Lleó; teatre, titelles de fil, Tots els públics)
És un xou amb diversos artistes com el faquir Ravi Ghiringh, encantador de serps i volador de catifes arribat de l’Índia amb un llit de claus sota el braç; la Karina Kurisha, una prima donna tan hàbil per al bel canto com per al transformisme; la Fada Betelgeuse, que ha viatjat des del país dels fullets, o The Boston Sister, dues trapezistes bessones. Així és el circ de titelles de fil d’Alauda Teatro, una formació que ha fet del més difícil encara el seu segell.
Amb més de vint anys d’experiència explorant el món de les marionetes, Alauda crea espectacles artísticament fascinadors i de gran valor pedagògic.
- Turistreando, de Trapu Zaharra (País Basc; teatre de carrer, humor; +12 anys)
L’actuació ofereix viatges virtuals a la carta segons demanda de la fantasia dels nois i noies, i posa el focus en la tecnologia, una eina que sovint ens ajuda a evadir-nos de la realitat.
Trapu Zaharra ja fa gairebé quaranta anys que fa teatre de carrer, espectacles tragicòmics que fan humor de situacions quotidianes i són tot un referent quant a crítica social i política. Malgrat ser una de les companyies més guardonades de l’Estat en la seva especialitat, els seus integrants encara reclamen més espai públic per a la cultura i les arts. I és que l’esperit de lluita és un altre dels trets identitaris d’aquest ocurrent grup basc
- Concerto in sea major, d’Aquacoustique (França; Música, concert aquàtic; tots els públics)
L’aigua és l’element vital i la font d’inspiració d’Aquacoustique, una companyia especialitzada en música aquàtica. Els seus concerts tenen lloc sempre dins de piscines o de llacs d’aigües poc profundes, espais que permeten obtenir modulacions i sonoritats insospitades dels originals instruments.
El compositor i inventor Jean-Philippe Carde és l’impulsor d’aquest grup que, de vegades, marca el ritme sense utilitzar cap objecte, picant de mans sobre la superfície aquàtica. Els músics toquen i ballen sense sortir de l’aigua.
- Sweet home on wheels, de Paolo Martini I Adrián Schvarzstein (Noruega; teatre sense text; totes les edats)
Un matrimoni estrafolari i la seva caravana atrotinada i capritxosa (anomenada “Old Betsy”) són els protagonistes d’un espectacle còmic i interactiu que us farà riure de valent. La roulotte, de fet, és la llar d’aquests jubilats que hi conserven objectes absurds i records de tota mena, però està disposada a fer trontollar el seu vell món obsolet i fer aflorar emocions que sacsejaran la vida dels campistes.
Paolo Martini i Adrián Schvarzstein interpreten un marit i una muller i faran el públic partícip de les seves peripècies. Agafeu un bon lloc en aquest càmping vintage i prepareu-vos per conèixer l’Old Betsy i els seus entranyables propietaris.
- Les Zèles d’Obus, de Benoit Charpe (França; circ; tots els públics)
Es tracta d’una divertidíssima creació protagonitzada per un rodamón que vol llegir el diari tranquil, mentre assaboreix una copa de vi, i un mosquit obstinat i bromista li fa la vida impossible. A partir d’aquí, el llit elàstic i el monocicle oferiran al pobre home la possibilitat de fugir del zumzeig o d’intentar caçar (infructuosament) el molest insecte. Si més no, trobarà una distracció inesperada tot saltant i pedalant.
A Les Zèles d’ Obus riureu i us sorprendreu amb un artista que domina com pocs les arts del trampolí i de l’equilibri sobre una sola roda, creador de l’únic espectacle de llit elàstic i monocicle d’Europa. Un virtuós capaç de les més increïbles proeses tècniques.
- Taller de circ, de Kiné circus (Etiopia; taller de circ: tots els públics)
Les arts del circ generen benestar personal i enforteixen el múscul social i comunitari. És una afirmació de Kiné Circus, un grup d’artistes d’Addis Abeba (Etiòpia) que han crescut entre trapezis, cordes fluixes i malabars, i que ara volen compartir l’alegria del circ amb totes i tots nosaltres.
El taller apropa aquesta disciplina als visitants del Parc de la Trinitat. Kiné Circus és un espai segur per a nenes i nens, que hi aprendran tècniques i materials que la companyia utilitza en els seus espectacles. Un espai per descobrir talents i habilitats.
- El Rumbòdrom, de José Manuel Álvarez (Barcelona; dansa, rumba, participatiu; + 12 anys)
Dinàmic, intens i participatiu. Així és El Rumbòdrom que s’instal·larà al parc de la Trinitat, un espai consagrat a la rumba catalana, amb tres ballarines que encomanaran la seva energia al públic i el faran partícip de la festa.
Amb direcció i coreografia del bailaor José Manuel Álvarez, El Rumbòdrom ha conquistat grans places al ritme de la rumba. A l’aire lliure i a peu de carrer, el gènere continua viu i en plena forma, com demostren tres artistes que porten la rumba a la sang i espectadores i espectadors d’arreu, de totes les edats i condicions, que no s’han resistit a la temptació d’improvisar uns passos.
- Greed, de Kiné Circus (Etiopia; espectacle de circ; totes les edats)
Acrobàcies, fantasia, dansa i vitalitat. Són quatre dels elements que trobareu en un espectacle festiu que us encomanarà la seva energia. Greed s’interroga sobre la tènue línia que separa l’ambició legítima i la cobdícia, el desig d’assolir l’èxit i el d’aconseguir riquesa i poder: les i els intèrprets investiguen aquesta complexa realitat a través d’equilibris impossibles, salts i malabars i ens descobreixen que l’autèntic poder resideix en la comunitat.
La companyia etíop Kiné Circus vol compartir l’alegria del circ amb el públic de Barcelona i demostrar que les arts escèniques són una eina extraordinària per enfortir l’esperit comunitari.
- Container, d’Emilia Gargot(Catalunya; teatre de carrer, tecnologia; + 14 anys)
Ser jove és una guerra, una autèntica revolució. I si formes part d’aquest camp de batalla, aquest espectacle és per a tu. Container és un joc interactiu que parla de l’odi a l’espai digital i de les seves conseqüències. Perquè, ens comportem igual al carrer que a les xarxes socials? Som més valents o valentes quan ens amaguem rere l’anonimat? Emília Gargot ens planteja aquestes i altres qüestions perquè juguem… i pensem sobre tot plegat.
A través d’un contenidor en flames, un avatar i els teus WhatsApps, Container ens convidarà a treure sense por el nostre hater interior. Però, sobretot, a prendre consciència que l’odi és un gran absurd.
Fotografia: espectacle ‘Etiopia’, de Kiné Circus | Kiné Circus