El recinte de la Fabra i Coats viurà un setembre molt intens i ben musical amb el festival Jazzing i el d’Acció Culutura Viva de La Mercè.
L’esdeveniment més matiner serà la 9a edició del festival Jazzing, que aquest any mirarà cap al Brasil. El barri de Sant Andreu, i, més en concret encara, la Fabra i Coats, es convertiran del 2 al 5 de setembre en la capital de la bossanova.
Hi haurà convidats com la cantant, compositora i instrumentista brasilera Vanessa Moreno (a la imatge) —que forma part de la programació amb Andrea Motis, Rita Payés, Èlia Bastida i Alba Armengou—; la jove revelació Analu Sampaio, de 14 anys; l’alegre i festiva Mirla Riomar; un nom clàssic del jazz català con és Carme Canela, que cantarà al costat de Jurandir Santana, Jefferson Otto i músics brasilers residents a Barcelona, i el duo que formen Marta Roma i Antony da Cruz.
El convidat estrella serà el saxo alt rus format als EUA Dmitry Baevsky i un moment especial serà el concert de presentació dels projectes educatius “CPS Elementary Jazz Band” (dirigit per Isidore Rudnick) de Cincinatti (USA) i la “Jove Borodón Big Band” (sota la batuta de José Vera, Fàbrica La Isleta) de Las Palmas de Gran Canaria, que finalitzarà amb una mostra del treball realitzat a la Jazzing Big Band creada al Jazz Education Stage.
A més, aquest 2022 el Jazzing recuperarà la popular Paejazzing, les jam sessions del migdia, i incorporarà la conferència “La música del Brasil, falada i cantada”, a càrrec del periodista musical Miguel Ángel Fernández i del músic Vaudí Cavalcanti. La programació també inclou una animada Brazilian Jazz Party.
Acció Cultura Viva
La sisena edició del festival Acció Cultura Viva (ACV), impulsat per l’Ajuntament de Barcelona dins les festes de la Mercè i organitzat de manera col·lectiva, assembleària i oberta, es durà terme el 23 de setembre a Nau Bostik i el 24 i 25 de setembre al recinte de la Fabra i Coats.
A la Fabra es podrà gaudir de la música de Miquel i Novel Quintet, Noko Woi, Senyor Oca (a la imatge), Trezor, Remei de Ca la Fresca, TNDE (The Near Death Ensemble), Robot Emilio, Flamenco Metropolitan, Joana Dark, Zbabek, Nara is Neus, Amas, Eva Fernández, Opinólogas, Som Noise i Dj Trapella.
Hi haurà altres activitats a la Fabra i Coats: la Fira Discogràfica, amb la participació de segells independents; l’emissió de ràdio comunitària en directe, amb la participació de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona; diversos tallers, performances i el Discofòrum, un espai per escoltar, compartir i parlar de música. Aquests tallers i performances, organitzats des de la Comissió d’Activitats d’Acció Cultura Viva, es duran a terme a l’Espai Sònic, un lloc multidisciplinari i col·laboratiu, per trobar-se, habitar, compartir, jugar, experimentar, aprendre, desconnectar i reconnectar.
Mostra de l’Escola Massana
Uns dies abans que comenci a sonar la música d’Acció Cultura Viva, es farà la presentació a la planta baixa de la Fabra i Coats dels projectes finals de la residència de l’alumat de l’Escola Massana. Centre d’Art i Disseny. Serà el 21 de setembre de 18.30 a 20.30 h, i serà un acte dinamitzat per L’Esclusa. Faran la presentació els i les alumnes Aina Andrés Puntero, Sara García Díaz, Cèlia Andrés, Laura Muñoz i Agatha Bellocchio.
Una acció escènica a càrrec de BitLab Cooperativa i una òpera de Luis Tabuenca són altres activitats de les que s’estan acabant d’ultimar els detalls que tindran lloc al setembre a la Fabra i Coats.
Fotografia: Dmitry Baevsky en primer terme | Dmitry Kenji al web del músic