Presentació del llibre de Lluís Roldán a l’editorial Llop Roig que va tenir lloc diumenge al Versalles.
El passat diumenge 19, a les 12 del migdia, a la sala del Bar Versalles i complint totes les mesures de seguretat, com l’accés amb el certificat Covid comprovat, es van a aplegar un bon nombre de persones per assistir a la presentació del primer llibre de Lluís Roldán i Pascual, titulat ‘Corona d’Aragó. Història amagada de la Nació Catalana’.
L’autor va estar acompanyat per en Pau Vinyes, historiador andreuenc i en aquest cas editor de l’obra a través del seu segell Llop Roig. Llibre i Cultura, qui va oferir l’acte i donà la benvinguda al públic assistent.
El també historiador i periodista Joan Pallarès va explicar el sentit del llibre i com la història, com a ciència, no és una veritat indiscutible, sinó que a l’igual que la medicina o la informàtica, les recerques obren les portes a nous descobriments o noves interpretacions, posant èmfasi en el gran enemic que és la manipulació i encara més quan es fa per motius tribals.
Finalment, va parlar l’autor que va donar una explicació del per què d’aquest seu primer llibre, anticipant una futura trilogia. L’autor, Lluís Roldán i Pascual, llicenciat en Geografia i Història, i també en Educació Física, s’ha dedicat sempre a l’ensenyament i a l’educació social, tant en la vessant esportiva com des dels darrers anys en l’educació secundària. Actualment exerceix a Sant Andreu, a l’Institut Martí Pous, que porta el nom de la persona que justament va ser el mestre d’història local dels dos presentadors, Pau Vinyes i Joan Pallarès, a part de crear escola al nostre antic municipi.
El llibre és senzill i ben planer d’entendre, fins i tot pel lector poc avesat a la historiografia, trencant els prejudicis i vicis que comporta el terme Corona d’Aragó, un nom fictici, tardà i donat pels historiadors, estès al segle XIX per entendre més fàcilment el que van ser diversos regnes, com Catalunya, Aragó, Valencia, Provença, Mallorca, Nàpols… cadascú amb les seves corts, institucions i furs però que, per matrimoni o per conquesta, una mateixa persona ostentava la corona de tots ells.
Roldán demostra la manipulació política que se n’ha fet, amb ús i abús, del terme històric i en 95 pàgines desmunta i posa en el seu lloc qualsevol lectura que vulgui convertir el concepte Corona d’Aragó en una veritat nacional amb supremacia d’un regne sobre qualsevol dels altres, a part de detallar acuradament com es produeix la unió de les corones en un mateix sobirà a partir de l’any 1137, quan en unes circumstàncies totalment adverses i conjunturalment desfavorables, el regne d’Aragó, un cop foragitats els àrabs de Saragossa, podia desaparèixer com a tal engolit per Castella o per Roma.
El públic va acollir molt receptivament l’obra i l’acte, de prop d’una hora de durada, que es va donar per acabat prudentment sense el vermut previst, degudes les circumstàncies.
Fotografia de portada: mapa dels territoris de la Corona d’Aragó | rexvalrexblog
Primera fotografia interior: imatge de l’acte | Pau Vinyes
Segona fotografia: portada del llibre | Llop Roig