Biografia completa del sagrerenc Joan Pallarès sobre un personatge clau en la història de la Barcelona del segle XX i amb moltes referències al districte de Sant Andreu .
Entre 1942 i 1967, Gregorio Modrego Casaus va ser el bisbe de Barcelona durant els anys de postguerra i racionament, amb una església aliada al règim de la Dictadura i quan la religió dominava tots els aspectes de la societat, i va deixar la Diòcesi quan el “desarrollismo” començava a canviar les coses: esdevenia la Caputxinada, la manifestació de protesta dels capellans i la seva mateixa jubilació va engegar la campanya ‘Volem bisbes catalans!’
Modrego va ser l’artífex, sense consultar amb el règim, de la celebració a Barcelona, el 1952, del XXXV Congrés Eucarístic Internacional, primer gran acte amb assistència estrangera desprès d’anys de fronteres tancades al règim espanyol.
Modrego, que tot i haver estat vicari general dels capellans militars i dècades Procurador en Cortes per designació directe del general Franco, era socialment avançat i deia que el treballador tindria més fàcil assolir el Cel si tenia les seves necessitats cobertes i un sostre digne a la terra.
Va aprofitar l’embranzida del Congrés Eucarístic per implicar a les entitats d’estalvi, Diputació Provincial, ajuntaments i estaments de la pròpia església, per a construir nombrosos grups d’habitatges socials, en un temps que la precarietat de l’habitatge era dramàtica. El barri més emblemàtic amb prop de 3000 habitatges, va ser justament el que porta el nom de Congrés Eucarístic, en terrenys de la masia sagrerenca de Can Ros i que avui, amb entitat pròpia, tothom denomina simplement Congrés.
El llibre és un curull de dades sobre la vida i l’obra de Modrego, contextualitzant-les amb la Catalunya grisa d’aquells anys, a vegades estenent-se en el tema per tal que el lector que no va viure a l’època entengui com eren aquelles circumstàncies en una societat ben diferent a l’actual.
L’autor és en Joan Pallarès-Personat, col·laborador habitual d’Andreuenc, en especial en temes d’història i cultura, bon coneixedor de tot el Districte de Sant Andreu, fet que es nota en el llibre perquè s’esplaia en personatges de l’època que tenien contacte amb Modrego i van estar vinculats al districte, tals com Mossèn Bulart, capellà personal de Franco; mossèn Cortines, conegut por el Padre Botella, del Bon Pastor; monsenyor Riu, bisbe de Camagüey, a Cuba, fill d’un matrimoni que treballava a la Fabra i Coats, o l’antic rector de Sant Pacià, mossèn Pech.
Evidentment que és un llibre que no es circumscriu únicament al barri del Congrés, però aporta multitud d’aspectes sobre la seva construcció, finançament, creixement, igual que d’altres indrets, perquè es parla de Sant Andreu en setze ocasions; d’Els Padres, en cinc; sis, de Navas; quatre, del Bon Pastor i de Sant Pacià; i dos, de la Trinitat i de la Casa Asil.
El llibre té 288 pàgines i ha representat per a en Pallarès tres anys de recerca, advertint des de bon començament que l’època que descriu, sortosament, no té res a veure amb l’actual. També procura, en la mesura possible, no entrar en judicis, sinó aportar dades, quantes més millor, per a que sigui el lector qui en tregui les seves pròpies conclusions.
Editat per Bubok, el llibre només es pot adquirir per Internet a www.bubok.com sent el preu ben reduït, de només 10 euros, incloses les despeses d’enviament a domicili, igualment hi ha la opció de descarrega en PDF a només 5 euros.
Text: redacció.
Fotografia: el bisbe Modrego en una acte públic durant el seu bisbat | liturgia.com