Al juliol i aquests dies s’han gravat escenes de dos importants grans produccions de cinema.
La que va ser una de les grans factories automobilístiques de l’àrea metropolitana i que va tancar definitivament el 2007 coneix darrerament altres dies de glòria que res tenen a veure ni amb el seu passat ni amb el gran projecte urbanístic aprovat per l’Ajuntament de Barcelona i àmpliament divulgat pels mitjans de comunicació.
El veïnat de Bon Pastor proper a la zona s’ha acostumat darrerament a veure durant setmanes moviments de vehicles, de materials i de persones que els han sorprès en un lloc que portava anys abandonat i que preveien que es mantindria igual fins el començament de les gran obres projectades per urbanitzar la zona.
La resposta d’aquest misteri rau en el món del cinema, que s’ha interessat en aquestes instal·lacions per muntar grans escenaris, tant a l’interior com a l’exterior. De moment, segons ha averiguat Andreuenc, ja són com a mínim dues les pel·lícules que han aprofitat la Mercedes Benz per gravar-hi.
‘Los renglones torcidos de Dios’
Aquest és el títol de la famosa novel·la homònima de Torcuato Luca de Tena
que es va publicar l’any 1979 i que ha esdevingut un clàssic contemporani ja que encara manté bones vendes quaranta antys després.
És aquesta la raó per la qual la Warner va decidir adaptar el llibre a la gran pantalla i encarregar el projecte a Oriol Paulo, director i coguionista, juntament amb Guillem Clua, guanyador del Premi Nacional de Literatura Dramàtica el 2020, amb el qual va escriure la recent minisèrie d’èxit, ‘L’innocent’ a Netflix.
La història se centra en Alice Gould, una dona que és ingressada en un sanatori mental i diu ser una investigadora privada que està allà per tal de resoldre un cas, encara que, segons els metges, és una paranoica obsessiva que ha atemptat contra la vida del seu marit.
El repartiment està format per Bárbara Lennie, Eduard Fernández, Pablo Derqui, Adelfa Calvo, Loreto Mauleón, Federico Aguado i Javier Beltrán.
Els escenaris del film, rodat durant el juliol, mostren fonamentalment un sanatori mental als anys 70, un repte descomunal ja que, en certa mesura, es va haver de reconstruir. Per aconseguir-ho es va aprofitar l’antic edifici de la Tabacalera de Tarragona pels exteriors, i els interiors es van construir a l’antiga fàbrica de Mercedes Benz.
Unes dades poden donar idea de la dimensió del projecte: per a l’interior del sanatori es van construir 3.800 m2 de decorat dintre de l’antiga fàbrica de Bon Pastor, la qual cosa va suposar més de 8.600 hores de treball. En un altre àmbit, es van haver d’utilitzar 1.725 vestits que abracen totes les classes socials dels anys 70.
Després d’una aturada vacacional al mes d’agost, el setembre va ser el període dedicat al muntatge de la cinta. L’estrena de la pel·lícula es farà simultàniament a Espanya y a Xina, on Oriol Paulo compta amb una legió d’admiradors, l’octubre de 2022. Tanmateix, al setembre la Warner ja va presentar en el Festival de Sant Sebastià unes primeres imatges.
Seqüela de ‘A ciegas’
Aquests dies ha tornat el moviment a la Mercedes Benz. En aquest cas es tracta de recrear l’univers de la pel·lícula de terror ‘A Ciegas’ (Bird Box, 2018), un èxit a Netflix basat en el món de la novel·la homònima de Josh Malerman, a través d’una seqüela produïda per la mateixa Netflix i els productors de la cinta original, Dylan Clark i Chris Morgan.
La nova pel·lícula no és la continuació anunciada pel seu creador fa un any, sinó una nova història situada a la península ibèrica. Els escriptors i directors són Alex i David Pastor, coneguts pels ‘thrillers’ ‘Carriers’ (2009) i ‘Hogar’ (Netflix, 2020), i les sèries de televisió ‘Incorporated’ i ‘The Head’.
Aquest projecte podria ser el primer de diversos productes derivats de ‘Bird Box’ adaptats a la realitat de diferents països.
Fotografia de portada: Oriol Paulo i Bárbara Lennie | Atresmedia
Primera fotografia interior: aspecte del terreny d ela factoria fa uns mesos | Jesús Manzano.
Segona fotografia interior: Fotograma de ‘A ciegas’ con Sandra Bullock | Netflix