Marc Pastor és un dels autors de referència en la novel·la de gènere avui dia a Catalunya.
El nou festival literari de Barcelona, el 42, dedicat al gènere del fantàstic i que completa l’oferta d’aquest tipus d’esdeveniments a la ciutat, juntament amb el dedicat a la poesia i a la novel·la negra en el marc de Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO, ha aterrat aquests dies al recinte de la Fabra i Coats, ben a prop d’on viu un dels grans autors actuals d’aquesta narrativa: l’andreuenc Marc Pastor.
Als seus 44 anys, ja té una sòlida carrera creativa amb 7 volums que basen el seu enfocament en la novel·la d’aventures, la negra i la fantàstica, darrera vessant aquesta que li ha permès formar part de dues taules rodones de la trobada que tindran lloc demà a la tarda: ‘La crida del joc: Cthulhu als taulers de Lovecraft’ i ‘Passat i present del posthumanisme’
Els seus punts de vista de ben segur que resultaran molt interessants ja que la seva trajectòria està sent recolzada pel reconeixement de la crítica i del públic. Justament, aquest mes d’octubre en Marc Pastor ha guanyat per segon cop el Premi Ictineu a la millor novel·la en català del gènere fantàstic de 2020 per la seva darrera novel·la, ‘L’horror de Rèquiem’. El 2018 ja el va guanyar per ‘Farishta’.
‘L’horror del Rèquiem’ explica la història d’un personatge anomenat Rèquiem, de professió auxiliar de forense, que troba un misteriós anell a l’estómac d’una noia difunta, la qual cosa li provoca un seguit de malsons que el portaran a investigar una societat secreta amb resultats tan terrorífics com absurds.
A més, s’ha de recordar que el 2018 es va estrenar la pel·lícula ‘El año de la plaga’, que era l’adaptació cinematogràfica de la novel·la apocalíptica de Marc Pastor que va publicar al 2010 amb el mateix títol.
La novel·la està protagonitzada per en Víctor Negro, un treballador social d’uns trenta anys que comprova com algunes persones grans de les quals en te cura comencen a suicidar-se a casa seva amb un patró comú: la presència d’un test amb una planta d’eucaliptus que desprèn una olor molt dolça. El nombre de casos fa pensar fins i tot que es tracta d’una invasió alienígena que utilitza uns inofensius eucaliptus per canviar el destí de la humanitat.
En conversa amb el servei de premsa del districte sobre el Festival 42, Marc Pastor s’ha mostrat convençut que serà un èxit gràcies a l’efervescència actual del gènere i a l’encert de la tria del comissari ja que “el Ricard Ruiz Garzón és un entusiasta i això s’ha notat amb el festival. La prova és que aquesta és la primera edició i ja suposa una aposta molt ambiciosa, no s’ha volgut desenvolupar com una prova per cobrir l’expedient i veure què tal sortia. Ja ha nascut com un projecte molt potent per situar la ciutat a nivell internacional en la temàtica del gènere fantàstic.”
I destaca, lògicament, la ubicació del festival a Sant Andreu que hauria de servir per engrescar els andreuencs: “la proximitat sempre és una manera de trencar prejudicis. Amb el 42 estem trencant dues fronteres: la de gènere i la geogràfica per a la gent que no resideix al centre de la ciutat. Les persones que viuen a prop i que potser no s’aproparien a viure l’experiència, ho tenen molt a prop de casa com per acostar-se i començar a conèixer el que s’està movent en els gèneres fantàstics”.
Fotografia: Marc Pastor al Festival Kosmopolis 2017 del CCCB | Miquel Taverna