La novel·la va ser publicada el mes de juny per l’editorial Columna.
Aquest dissabte a les 19 h al Centre Cultural Els Catalanistes, Xavier Gual, filòleg, professor, escriptor i nét de Joan Gual, presentarà, en companyia de Joan Pallarès, la novel·la El gran baríton (Columna), que ha escrit per retre homenatge al seu avi, l’andreuenc Joan Gual (Sant Andreu de Palomar, 1918 – Barcelona, 1975).
Joan Gual ha estat una de les figures més populars de Sant Andreu arreu del món i alhora una de les més desconegudes avui dia allà on va néixer. Durant la posguerra, va ser un dels barítons espanyols més reconeguts, fins el punt de rebre a Amèrica el sobrenom de ‘El canó català’ per la seva gran potència de veu.
L’argument de la novel·la està basat en la vida real de cantant líric, sempre immers en gires per Espanya i Amèrica cantant sarsueles, barrejada amb unes aventures fictícies en les quals l’involucra en trames d’espionatge i revolució pròpies de la Barcelona i l’Amèrica Llatina dels anys cinquanta.
Per aquest motiu, el baríton es veurà envoltat en una escenografia internacional molt diversa de guerrillers, mafiosos, folklòriques extravagants, nazis exiliats, rojos que han fugit de Franco i personalitats com Kubala, Pau Casals o el mateix general Castro, intentant en tot moment no desviar-se de la seva concepció de la justícia com explica el narrador amb un intens ritme narratiu i una excel·lent contextualització històrico-política que permet entendre una època fascinant del s. XX.
És evident que l’acte no deixa de ser una promoció editorial, però alhora i sobretot és un acte per part dels Catalanistes, durant tants anys casal de la cançó lírica a Sant Andreu, de reconeixement d’una estrella mundial de casa nostra que, d’alguna manera, torna al seu poble.
L’últim homenatge que va rebre dels andreuencs va ser el 2 de desembre de 1972, amb motiu dels 30 anys com a professional. Tres anys després va morir a Barcelona un 7 d’abril, desgràcia que va provocar un seguit de testimonis pòstums d’admiració en diverses ciutats de Catalunya.
El seu oblit també és evident en el nomenclàtor dels carrers ja que fa molts anys que el seu nom està a la llista de l’Ajuntament de Barcelona esperant l’assignació d’alguna contrada, però aquest compromís encara no s’ha fet realitat.
Un resum de la seva biografia es pot consultar en aquest enllaç.
Fotografia de portada: imatge promocional de la novel·la | Columna
Fotografia interior: retall amb la imatge de Joan Gual | Youtube