A la sala Roman, de la Nau Bostik a la Sagrera, es va celebrar divendres a la tarda l’acte de presentació de la novel·la Quadern de cel·la. Apunts de darrera hora, publicada pel segell andreuenc Llop Roig, de l’emprenedor historiador local Pau Vinyes, que va exercir de presentador i moderador de la conversa entre el mateix autor i Francesc Espinet i Alejandro Andreassi, historiadors de la UAB.
La novel·la consisteix en un diari de presó escrit al llarg del setembre i les dues primeres setmanes d’octubre de 1909 des del nou centre penitenciari, amb una moderna distribució panòptica dels mòduls, situat al bell mig de la capital, excepte els tres últims dies on el traslladen a la fortalesa militar que, des de la muntanya, vigila impassible la ciutat.
El relat és la crònica d’una vida que des d’un principi estava adreçada a la mort a mans de les ‘forces reaccionàries’ de la societat en què viu el personatge com es pot anar comprovant a mesura que ell va repassant la seva biografia: la infància, la família, el temps a l’escola, la iniciació a la vida laboral, els primers xipolleigs o escaramusses en la militància política.
Així doncs esdevé el testimoni d’una vida predestinada al sacrifici perquè, en definitiva, realment podria haver canviat el seu destí, per exemple. renegant o amagant les seves conviccions i d’una forma o altra defugint les seves responsabilitats?
L’autor de la novel·la, Pere Solà i Gussinyer, és un gironí nascut a la postguerra que ara viu a La Sagrera. Per escriure Quadern de cel·la, la seva primera obra extensa de ficció, l’autor ha aprofitat els seus coneixements de l’època ja que és Catedràtic emèrit d’Història de l’Educació de la UAB, especialitzat en recerca històrica en àmbits com l’educació obrera, l’ensenyament laic i racionalista, els ateneus populars, el moviment llibertari i la força de l’associacionisme.
Fotografia de portada: presentació del llibre | Pau Vinyes
Fotografia interior: llibres amb història de l’editorial Llop Roig | Pau Vinyes