Quan un veí o veïna de Sant Andreu considera adquirir un o alguns llibres a la diada de Sant Jordi, lògicament té milers de títols per triar segons la seva sobirana consideració i gustos però, si entre les seves inclinacions hi figura l’interès pels temes del seu entorn immediat, ha de tenir present consultar el catàleg de Llop Roig, l’editorial que Pau Vinyes va crear fa 13 anys amb aquest objectiu fonamental.
A més de consultar l’enllaç que porta al seu web, l’interessat en temes del districte podrà ser atès personalment ja que aquest segell tindrà instal·lada una paradeta divendres de 9 a 20:30 h a la Plaça Comerç.
Allà posarà a disposició del públic el seu repertori de títols, entre els quals n’ha destacat sis publicats fa un cert temps (La història dels transports a Sant Andreu de Palomar i De la vida que passa) o recentment (En el clos de les dents, Una mica de gotes d’història de Sant Andreu de Palomar i Ningú se n’escapa) i, fins i tot, una reedició amb nou material (Elisa Garcia, cooperativista i miliciana antifeixista).
A continuació, s’ofereixen les ressenyes dels títols esmentats.
- En el clos de les dents, de Lupe Paül:
Aquesta novel·la situa l’acció a les darreries del segle XIX, quan en Baldiri marxa a corre-cuita de Tortellà amb la seva família per no ser acusat d’assassinat. Temps després, a Balaguer, el seu camí coincideix amb el de l’home que el busca i es converteix en un malson i l’esclat d’un gran amor provoca un gir inesperat en la història.
Seguim la vida dels seus protagonistes per Tortellà, Tàrrega i Balaguer. La darrera imatge és la d’una Barcelona llunyana i alhora prometedora. Un raig d’esperança malgrat la pregunta que plana sobre aquestes pàgines: de què serveix amagar els secrets si en el clos de les dents sols resta el silenci dels morts?
- Una mica de gotes d’història de Sant Andreu de Palomar, coordinador Pau Vinyes
Aquest llibre recull una selecció dels articles de les seccions ‘Una mica d’història’ i ‘Gotes d’història’, publicats a la revista Sant Andreu de cap a peus, editada per l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar. Aquesta selecció vol ser un merescut homenatge als 40 anys interromputs de la publicació degana de la premsa local de Barcelona.
- Ningú se n’escapa, de Gregor Siles, Margarida Salvadó, Alba Vendrell i Pau Vinyes.
Aquest volum permet observar l’evolució històrica i cultural de la Barcelona funerària, des dels primers poblats agrícoles, passant per la cultura ibèrica i romana, l’edat mitjana (amb la seva diversitat cristiana, jueva i musulmana), les tombes gremials de l’edat moderna, els grans cementiris de l’edat contemporània (el Poblenou i Montjuïc), els de les poblacions annexionades (Sant Andreu de Palomar, Sant Martí de Provençals, Sant Gervasi de Cassoles, Santa Maria de Sants, Les Corts de Sarrià, Sant Vicenç de Sarrià, Sant Joan d’Horta…), fins culminar amb els grans enterraments del segle XX (com el de Verdaguer, Prat de la Riba, Ignasi Iglésias, Macià i Durruti) que es converteixen en grans manifestacions de masses.
- Elisa García, cooperativista i miliciana antifeixista, de Pau Vinyes.
El número 3 de la col·lecció Esbossos Biogràfics d’Andreuenques i Andreuenques està dedicat a la figura d’Elisa García Sáez (1916-1936). Ella va ser una jove andreuenca cooperativista de la Cooperativa L’Andreuenca i treballadora de l’Espanyola, membre de la UGT i del POUM, que en esclatar la Guerra Civil espanyola se’n va anar de voluntària com infermera al front d’Aragó.
Ferida de gravetat durant un bombardeig va morir a Osca el 24 d’agost de 1936, per la qual cosa s’organitzaren actes d’homenatge i la premsa de l’època se’n feu ressò, entre ells el carrer de les Monges, durant la República en guerra, fou bescanviat pel seu nom. Actualment l’espai situat entre els carrers del Pont, del Segre i del Cinca, a tocar de la plaça d’Orfila va ser batejat amb el seu nom.
- De la vida que passa. Jove, feminista i escriptora, d’ Albina Francitorra.
Aquest títol és un recull dels contes i articles que Albina Francitorra i Aleñà (Barcelona, 1912-2013), casada amb Tomàs Roig i Llop (Sants, 1902- Barcelona, 1987), va escriure en la premsa barcelonina entre el 1929 i el 1933 i dos d’inèdits no publicats.
Per primer cop agrupats en un sol llibre amb la col·laboració de Roger Sampere Roig, Àlex Martínez Roig i Pau Vinyes i Roig, néts de l’Albina i de Betsabé Garcia, autora de la biografia del present manuscrit i biògrafa de la periodista i escriptora Montserrat Roig i Fransitorra, filla de l’Albina. Amb la col·laboració de Betsabé García, biògrafa; Àlex Martínez Roig, periodista; Meritxell M. Pauné, periodista; i Pau Vinyes i Roig, historiador.
- Història dels transports a Sant Andreu de Palomar, de Ricard Fernández i Pau Vinyes
Repàs dels diversos mitjans de transport, fàbriques del ram, així com les associacions i les festivitats relacionades amb el món de la comunicació terrestre a l’antic municipi del Pla de Barcelona amb profusió de fotografies i documents, la majoria inèdits, procedents d’arxius públics i privats.
També és el relat d’unes vivències i una forma de viure, de com els andreuencs i les andreuenques van poder-se desplaçar cap a la capital del país –el famós anar a Barcelona– i el rerepaís.
Fotografia de portada: llibres promocionats per al Sant Jordi 2021 | Llop Roig
Fotografia interior: catàleg de l’editorial Llop Roig | Llop Roig.