El Centre d’Art Contemporani de la Fabra i Coats acull fins el 23 de maig dues exposicions: Una exposició de debó, de l’artista Martí Anson, i The Late Estate Broomberg & Chanarin, del duet format per Adam Broomberg i Oliver Chanarin.
Sent dues mostres ben diferents, ambdues comparteixen un enfocament de la presència davant del públic que s’aparta del format tradicional de seleccionar i exposar sense més, ja que aniran evolucionant.
En el cas d’Una exposició de debó, l’artista altera els condicionants que planteja el formalisme del fet d’exposar i presenta la seva proposta com si es tractés de realitzar les seves classes a la universitat, convidant alumnes i visitants a experimentar, no a contemplar.
La qüestió que importa no és quina innovadora idea o presentació es fa de les obres de l’artista, sinó com es poden activar, fer-les disponibles, i això passa per motivar un ús comú de l’espai expositiu. Rebatre l’ordre establert per fer l’art més accessible, lliure i democràtic no és només desaprendre les seves estratègies, i menys que l’artista creï en solitari contra tota norma, sinó aprendre a jugar amb elles, inventar col·lectivament noves formes d’usar aquest sistema estancat.
Segons Martí Anson, una exposició no es pot mirar a distància, només es pot experimentar.
D’altra banda, The Late Estate Broomberg & Chanarin presenta l’obra que durant els últims vint anys han realitzat la parella de fotògrafs formada per Adam Broomberg i Oliver Chanarin. Ells han treballat en un interrogatori paranoic del mitjà fotogràfic, a la recerca de tot allò cultural, polític, emocional i econòmic que envolta les imatges fins que, recentment, van decidir cloure aquesta col·laboració i entregar el seu llegat.
El desembre de 2020, dos dies abans que el Regne Unit tanqués les fronteres amb la Unió Europea, un camió articulat de 13 metres de llarg va partir de Londres camí de Barcelona. Contenia les caixes de fusta amb totes les obres produïdes pel duo, així com els negatius sense revelar, les fulles de contactes, notes personals i els esbossos de projectes que no s’han fet.
Les seves últimes voluntats quant al seu llegat es van llegir en veu alta el dissabte 20 de febrer en el centre Fabra i Coats i aquesta institució s’ha fet càrrec d’exposar-lo de manera gradual. Amb aquest acte de lliurament posen en revisió el vincle entre el document, l’exposició i la societat, per tal de trobar maneres radicalment democràtiques d’accedir i generar pensament crític per ampliar l’esfera pública de les imatges i la sala expositiva.
Fotografia: Afterlife 1 | Adam Broomberg i Oliver Chanarin