El concert de divendres a les 20h que l’andreuenc Agustí Busom portarà a l’escenari del teatre del carrer de Neopàtria és excepcional per diversos motius. Primerament, perquè trenca una inèrcia generalitzada d’inactivitat musical per part de molts artistes arran de l’epidèmia; segon, perquè s’estrenen les cançons d’un disc que ha arribat set anys després de l’anterior; tercer, perquè la presentació d’aquest darrer disc arriba amb un any de retard; i quart, perquè té l’oportunitat de combinar tot això sobre un escenari a uns centenars de metres de la casa on va viure de petit i de jove.
I justament, aquest darrer detall té una certa relació amb la intenció artística del darrer disc, anomenat Arbre, ja que el títol expressa una visió orgànica del conjunt d’una carrera feta fins aprofitant el simbolisme que fa referència a les seves tres parts bàsiques: arrels, tronc i capçada.
Les arrels remeten a l’essència musical característica de l’autor des dels inicis de la seva dedicació musical fins al 2012, quan es va dedicar al seu grup Abús i va esdevenir un estendard de la generació neocantautora catalana amb sis discos pioners; el tronc és tot el procés de gravació amb el retrobament dels amics de professió; i finalment, el seu creixement personal s’ha ramificat en cançons que dibuixen la capçada d’un arbre viu, tot plegat fruit d’un procés creatiu molt madurat durant els darrers anys.
La seva absència dels escenaris no ha estat una etapa buida, ben al contrari. Ell ha estat escrivint i produint molta música; escrivint guions; fent de tècnic de teatre; de productor i intèrpret de diversos espectacles, entre ells les inauguracions del Festival Cryptshow de cinema fantàstic de Badalona on cada any crea i musica una pel·lícula en directe; ha participat en discos d’altres artistes, com Àlex Torío; i va estar treballant més d’un any en la preproducció de la pel·lícula Buñuel en el Laberinto de las Tortugas (premi Goya 2020 a la millor pel·lícula d’animació).
Per a la gravació del nou disc, Arbre, Agustí Busom s’ha acompanyat de col·legues de professió i trajecte com Jordi Farreras (Ran Ran Ran, Tancat per Defunció), que hi aporta la veu i els ritmes; Arcadi Marcet (Roger Mas), que hi afegeix el baix elèctric; els teclats de Miquel Vilella, i les guitarres de Francesc Bombí-Vilaseca. També ha comptat amb l’experiència i l’estudi d’Àlex Torío, a més del d’Albert Palomar a l’Aviram Estudi.
Per a l’espectacle de divendres que durarà a l’entorn d’hora i mitja i que suposa el tret de partida del Fica’t 2021, Busom ha treballat sobretot els deu temes del darrer àlbum, que es caracteritzen per absorbir influències de ritmes de pop-rock d’autor, amb matisos de música indie i un potent substrat electrònic.
La formació d’acompanyament no serà la mateixa que el va acompañar durant l’enregistrament ja que els teclats estaran a càrrec d’Àlex Torío i l’altra guitarra elèctrica, de Francesc Bombí-Vilaseca.
Fotografia: assaig per al concert del SAT | Anna Galí