Dissabte a les 12h es va presentar a l’Espai de Creació de la Fabra i Coats de Sant Andreu el llibre que recull els 150 anys d’història d’aquesta entitat recentment premiada amb el guardó Premi Sant Andreu 2020.
De fet, ha estat l’únic acte destacat de l’efemèride ja que les circumstàncies actuals no han permès altres actes més lluïts i va resultar emocionant veure un bon nombre de persones reunides per haver compartit moltes hores de vivències dintre de les mateixes quatre parets del Carrer Coroleu, 15. Això sense comptar les que seguien l’acte en directe pel Youtube de l’entitat ja que l’aforament estava complet.
El volum, amb el títol La Lira. 150 anys fent poble, de l’historiador Pau Vinyes, consta de 208 pàgines i està organitzat en diversos capítols que repassen la seva història així com l’evolució de les seves seccions.
Després de tantes visicituds històriques i canvis socials diversos, actualment l’entitat compta amb gairebé 300 socis i les seccions d’orfeó, escacs, teatre, sardana esportiva, rol, tennis taula i ball esportiu, el que la converteix en una de les entitats més actives de la ciutat.
Al llarg de l’acte i amb totes les mesures de seguretat antiCOVID-19, els assistents van escoltar en directe les intervencions de Lucía Martín, regidora del Districte de Sant Andreu; Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya; Enric Capdevila, president de l’entitat; Pep Morella, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya; i Pau Vinyes, el seu autor.
Però potser el que més va agradar van ser les explicacions d’anècdotes memorables, les fotografies projectades que immortalitzen records projectant i la intervenció sorpresa de Jordi Rebellón, segurament el soci més popular de La Lira.
En definitiva, una entitat que persisteix tant de temps al llarg de la història és perquè ha sabut teixir complicitats, amistats i companyerisme, i aquesta fraternitat entre els uns i els altres és la que dona força de voluntat per continuar endavant malgrat les dificultats, com va confessar Enric Capdevila.
El llibre es pot aconseguir per només 10 euros a través de l’entitat o el servei de publicacions de l’Ajuntament de Barcelona (Sala Ciutat, al carrer Ciutat, 2, al costat de la Plaça Sant Jaume). Per a més informació: infolalira@gmail.com.
Fotografia de portada: d’esquerra a dreta, a la foto presentació, Enric Capdevila, president de La Lira; Pau Vinyes, autor del llibre i Pep Morella, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya.
Fotografia interior: detall de la coberta del llibre | La Lira