El volum número 12 de la col·lecció de monogràfics del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias té 304 pàgines dedicades a revisar exhaustivament allò que resa el seu títol: El món associatiu a Sant Andreu de Palomar. Les entitats andreuenques (1852-1939).
Els autors d’aquesta magna obra han estat Jordi Petit i Gil i Pau Vinyes, membres de l’associació d’estudis històrics de Sant Andreu abans esmentada. Ambdós han realitzat una exhaustiva recerca oral i documental en arxius i hemeroteques diverses que els ha permès reconstruir la complexa xarxa de la vida assocativa andreuenca al llarg de més de 80 anys d’història.
A partir de la segona meitat del segle XIX, sobretot arran del sexenni democràtic de 1868-1874, amb polítiques més progressistes en els aspectes social i cultural, el món associatiu a l’Estat espanyol i a Catalunya va tenir una gran volada i començaren a aparèixer centenars d’associacions o entitats que aplegaven en una seu social persones amb els mateixos interessos polítics, literaris, musicals, esportius, de lleure o mutuals, per posar-ne alguns exemples.
La idea de crear una entitat suposava unir en una mateixa institució diferents persones, tant físiques com jurídiques, i dotar-les d’un únic ens que, com que les agrupava, responia millor als seus objectius i defensava més eficaçment els seus interessos. Sorgiren entitats, societats i associacions que anaven més enllà del fet religiós.
No hi ha dubte que, les entitats han marcat el ritme quotidià dels andreuencs i les andreuenques, que en sortir dels tallers i les fàbriques, hi trobaven aixopluc. L’esbarjo i sobretot la voluntat d’enriquir-se culturalment han deixat una forta petjada en moltes persones del territori andreuenc.
El món associatiu també n’ha viscut de bones i de dolentes, sempre a redós del moment polític viscut, i solament algunes han sobreviscut fins avui dia com Els Catalanistes, la SCE la Lira, el Casal Catòlic de Sant Andreu de Palomar, l’Ateneu Obrer de Sant Andreu de Palomar, la Unió Esportiva Sant Andreu o l’Agrupació Excursionista Muntanya.
Aquesta obra vol fer justícia memorialista i recuperar el ric llegat associatiu andreuenc per tal de donar-lo a conèixer a qui li pugui interessar, però sobretot a les futures generacions, hereves d’aquell passat que ens ha d’ajudar a reflexionar com a comunitat arrelada en un territori del Pla de Barcelona. També, creiem, pot ser un bon exemple per a altres historiadors en la tasca de divulgar el món associatiu de llurs barris i pobles de Barcelona.
La nova recerca els ha permès realitzar un estudi molt acurat de les revistes locals dels segles XIX i XX, i d’altra banda, han pogut accedir a altres arxius, com, per exemple, l’Arxiu Històric del Govern Civil de Barcelona, l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu, l’Arxiu de Protocols Notarials de Barcelona o l’Arxiu Històric de Barcelona, per anomenar-ne alguns.
El llibre presenta tot el seguit de fitxes de les diferents entitats ordenades alfabèticament per capítols, segons la funció associativa que exercien: entitats catòliques, entitats polítiques, entitats corals i musicals, entitats d’esbarjo i recreatives, entitats culturals, entitats esportives, econòmiques, entitats socials i cooperatives.
Cada fitxa conté, si es dona el cas, altres denominacions, l’any de fundació i desaparició i l’adreça o adreces de la seu social. Hi ha també una descripció històrica amb dades consultades en arxius, hemeroteques, pàgines web i bibliografia. En tot moment els autors han volgut descriure, amb informació actual i inèdita, l’entitat en el seu context històric.
Malgrat l’abast de la seva recerca, la investigació no es dona per tancada, ja que a mesura que es vagin obrint noves carpetes documentals es trobaran noves dades que faran engruixir la informació de què disponible a més de tenir en compte els entrebancs que la pandèmia ha plantejat als dos historiadors.
Les sòcies i socis del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias podran recollir el seu volum a partir del dimarts 19 de gener, tots els dimarts de 18 a 20h a la seu de l’entitat, i es posarà a la venda a les llibreries i quioscs de Sant Andreu de Palomar.
Fotografia: portada del llibre ressenyat | CEII