Malgrat que Sant Andreu perdrà per culpa de l’epidèmia la tradicional passejada d’animals de tir i de càrrega, així com els típics carros i carruatges amb la presència d’alguns polítics municipals que s’hi deixaven veure i les bandes de música que posaven música a tot plegat, el que no s’acabarà de perdre del tot és la referència als fets de la vida de Sant Antoni, qui dona sentit i nom a tota aquesta festivitat relacionada amb els animals i que en anys anteriors s’escenificava a la Plaça de Can Fabra.
Enguany, el que abans s’explicava dalt d’un escenari el dia abans dels Tres Tombs ara es desenvoluparà aprofitant els recursos d’internet. Així, doncs, els Tres Tombs Infernals que s’haurien dut a plaça el dia 9 de gener de 2021 es transformaran en Els Tres Tombs Infernals Escàpols, un joc interactiu, a l’estil d’un Escape room gràcies a la iniciativa de la Satànica de Sant Andreu.
El joc es desenvoluparà entre el 11 i el 23 de gener i està dirigit a tothom qui vulgui passar una estona entretinguda ja que els participants hauran de superar diferents proves relacionades amb personatges de l’acte i alguns moments clau que trobaran a botigues de Sant Andreu.
Cada cop que se superi una de les proves, el participant rebrà un codi que, juntament amb els codis de totes les proves, amb el qual podrà accedir a un formulari a la web del joc per introduir-los i demostrar que ha superat el joc. Aleshores participarà en el sorteig d’uns petits obsequis: una samarreta, un got reutilitzable i una mascareta, tots tres amb dissenys exclusius de la Satànica de Sant Andreu.
No és aquesta l’única novetat ja que la Satànica també ha preparat uns Tres Tombs Infernals Virals que consisteixen a pujar un vídeo a Youtube amb imatges d’edicions passades i explicant anècdotes de la seva història. Aquest vídeo s’estrenarà el dia 9 de gener a les 20:30h, moment en què hauria hagut de començar l’acte.
Clicant aquest enllaç es pot accedir al web de La Satànica de Sant Andreu per aconseguir més informació.
L’espectacle original
El seu origen, enguany és la 29ª edició, es remonta a la celebració del cinquè aniversari de La Satànica. Es va pensar en un acte basat en tradicions del país i que es mantingués en el calendari festiu. L’ocasió més adequada per tal propòsit va resultar la cavalcada dels Tres Tombs i la benedicció d’animals que porta fent-se des de fa molts anys a Sant Andreu el diumenge abans de Sant Antoni. Aleshores, es va crear un acte nou inspirat amb festes com les Santantonades de Morella, els foguerots de Ses Illes i el correfoc barceloní.
Els Tres Tombs Infernals s’han caracteritzat sempre per un agut sentit de la lliure interpretació, ja que els pecats s’han modernitzat incorporant l’alcohol, les drogues, el sexe i el poder, i la crítica satírica de l’actualitat al llarg d’una representació teatral a l’aire lliure amb música, llum, pirotècnia i també un petit correfoc.
Com a obra de factura teatral, sobre un escenari es monta un decorat que varia d’un any a l’altre i es pot ambientar en un indret concret (una parada de metro, un bar, una sala de joc, una plaça amb un quiosc, la sala d’espera del servei d’urgències d’un hospital, un camerino de ràdio, …) o un espai neutre amb elements poc definits (bastides, volums, …). Aquesta és una de les sorpreses de l’acte. Normalment hi sol haver la Porta de l’Infern, una estructura colossal que ha construït la pròpia colla.
Els Tres Tombs es produeixen quan Satanàs, enfurismat per no haver pogut temptat amb èxit a Sant Antoni, fa una crida a tots els diables i bèsties de l’infern que acudeixen tot seguit i baixen de l’escenari per descarregar tota la seva fúria en forma de foc sobre tots els vilatans de Sant Andreu. Són els Tres Tombs pròpiament dits, és a dir, un correfoc que donarà tres voltes al voltant d’algun element de la plaça com el llac o la biblioteca.
Finalment, Satanàs haurà de marxar amb la cua entre cames, però recordant a tothom que “l’any que ve tornaré, en aquesta mateixa plaça, en aquest mateix dia, i en aquesta mateixa hora”, deixant obert el cicle perquè torni a començar el curs següent.
Fotografia de portada: actors i actrius dels Tres Tombs Infernals saludant en una edició anterior | Xavi Lapuente.
Fotografia interior: ambient de llum, colors, foc, etc. típic dels Tres Tombs Infernals en una edició anterior| Xavi Lapuente.