L’abril de 2012 sortia al carrer el primer volum complet de la col·lecció L’Abans, de l’editorial Efadós, dedicat a Sant Andreu de Palomar. En aquell llibre els historiadors Pau Vinyes i Jordi Rabassa signaven l’obra que recollia fotografies centrades en l’antic poble de Sant Andreu de Palomar entre 1880 i 1976 amb els corresponents comentaris de context.
L’èxit d’aquesta primera publicació ha portat a fer una segona part que ha estat plantejada per Pau Vinyes, el seu autor, com la continuació natural de l’anterior i que sortirà a la venda en versió íntegra després del dia de Reis.
Amb el títol, L’Abans de Barcelona: Districte de Sant Andreu (1960-1997), repassa al llarg de les seves 856 pàgines l’esdevenir de tots els barris dels districte durant gairebé 40 anys, coincidint com a límit cronològic darrer amb el centenari de l’annexió a Barcelona.
Es tracta d’un moment històric de profundes transformacions: la fi de la dictadura, els inicis de les administracions democràtiques, la nova divisió per districtes, el naixement de l’associacionisme veïnal, el creixement exponencial de la població, la transformació del teixit empresarial, comercial i cultural en adaptació contínua als nous temps.
Tot això, fent èmfasi especial a l’aspecte humà: la gent, la manera de viure, els costums, les tradicions i les festes, i també els paisatges, els edificis i els monuments més emblemàtics.
Les dues obres segueixen escrupolosament l’esquema de la col·lecció, que ja compta amb més de 100 volums editats, i que està especialitzada en mostrar la memòria antropològica dels pobles de Catalunya i de les Balears a través de la fotografia entre el final del segle XIX i el segon terç del segle XX.
Es tracta d’edicions que, primerament, es posen a la venda en 50 fascicles setmanals. Es presenten en format DIN A4 amb un miler de fotografies restaurades digitalment, impreses a dues tintes, en color sèpia, i acompanyades de textos de contextualització dintre d’una enquadernació de luxe.
De l’interès per la història que senten els habitants del districte és bona prova el fet que aquesta col·lecció ja li haurà dedicat amb aquest tres llibres, fet que no té punt de comparació ni amb cap altre lloc de Barcelona ni amb cap altre localitat de Catalunya.
S’ha de recordar que, a més de les dues obres esmentades, també existeix L’Abans de La Sagrera- Navas (1890-1984), de Joan Pallarès. I fins i tot es pot parlar d’una altra obra relacionada amb Sant Andreu, la de Nou Barris, que lògicament té moltíssimes referències a Sant Andreu ja que gran part del districte més recent de Barcelona era territori andreuenc.
Fotografia: portada i imatge interior del llibre | Jesús Manzano.