Enguany el dia de l’homenatge a l’anomenat ‘poeta del poble’ va ser el diumenge dia 4 d’octubre. A les 10 del matí, el sol lluïa esplèndid i la temperatura era ben agradable per desenvolupar aquest acte que se celebra a l’aire lliure al cementiri de Sant Andreu, a l’espai que hi ha just davant de la seva tomba.
Tanmateix, altres circumstàncies prou conegudes van deslluir la celebració de la trobada ja que les mesures establertes, lògicament acceptades i assumides per causa de força major, van obligar a establir unes limitacions d’espai, d’aforament i l’ús de les mascaretes. Aquestes restriccions van provocar que l’acte es repetís un segon cop, a les 11:00h per tal de poder donar l’oportunitat a totes les entitats i associacions d’assistir a l’acte i realitzar la seva ofrena floral.
La part artística de l’homenatge també va quedar disminuïda ja que es va renunciar a l’actuació que s’havia acordat amb la Societat Cultural i Esportiva La Lira per tal de destacar el seu 150è aniversari. Solament es va procedir a la lectura dels originals d’Iglésias que va quedar també limitada a una breu intervenció a càrrec de Cristina Lanau, que va llegir quatre passatges poètics molt encertats sobre la solitud i el patiment. La proposta inicial, en canvi, havia estat la de realitzar una lectura coral d’algun fragment teatral per compte del Grup Teatral Antifaz amb motiu del seu 50è aniversari.
Jaume Seda, com a president del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias i representant de l’organització de l’acte, va prendre la paraula per recordar Salvador Casas, membre del CEII, traspassat aquest any, una persona que ha deixat una petjada important relacionada justament amb l’homenatge a Ignasi Iglésias perquè en temps de la dictadura, i fins el darrer any de la seva vida, ja vetllava i reivindicava la celebració d’aquest acte, i també dels homenatges a Joan Maragall i a Mossèn Cinto Verdaguer.
També es va referir a Josep Benet, el gran historiador català que va conèixer molt bé Sant Andreu, Ignasi Iglésias i el CEII, i que compleix el centenari del seu naixement. Aquest recordatori el va portar a esmentar Hilari Raguer, el monjo benedictí del Monestir de Montserrat, autor d’importants llibres d’història i coneixedor d’aquesta tradició andreuenca, que va morir l’1 d’octubre.
Finalment, Jaume Seda va informar als presents que el 2021 coincidirà amb el 150 aniversari del naixement de l’autor andreuenc i que el CEII té en marxa diferents iniciatives. De momento, les més fermes , vistes les complicacions actuals, seran la publicació d’un llibre i l’organització d’una exposició sobre la seva figura.
Amb les intervencions dels representants de l’Ajuntament del districte, Elvira Juncosa, consellera de cultura, en representació de Lucía Martín, la Regidora de Sant Andreu, i Montserrat Benedí, Regidora Presidenta del Consell del Districte, es va cloure l’acte sense la tradicional intervenció de l’Orfeó l’Eco de Catalunya i el cant final dels Segadors.
Malgrat tot, es va complir amb l’objectiu principal que consistia en no perdre la tradició de mantenir una trobada que, a més d’honorar a l’andreuenc més il·lustre, és la inauguració de la nova temporada, en aquest cas la 2020-21, de les entitats i associacions del poble.
A continuació, Manuel Camino, president de la Unió Esportiva Sant Andreu, present a l’acte, va procedir a realitzar l’ofrena floral a Narcís Sala en companyia d’uns quants socis i aficionats. La discreció va ser màxima donades les circumstàncies.
Fotografia de portada: aspecte de la tomba del poeta un cop feta l’ofrena floral | Xavier de la Cruz
Primera fotografia interior: aspecte general de l’acte amb les restriccions de públic i distàncies de seguretat | Pau Vinyes.
Segona fotografia interior: ofrena floral a Narcís Sala per part del president de la UESA, a la dreta | Pau Vinyes.