A partir del divendres 4 i fins al 10 de setembre arriba el Festival Internacional de Folklore de Catalunya 2020, organitzat per Adifolk (Associació per a la Difusió del Folklore), que assoleix la 48ª edició. Enguany, la situació que ha provocat la Covid-19 ha obligat a introduir canvis per complir amb tota la normativa de seguretat i renunciar a algunes activitats però, de nou, durant set dies, diverses poblacions d’arreu de Catalunya podran gaudir d’un programa molt complet d’actuacions.
En aquesta ocasió han estat convidats agrupacions de dansa tradicional de Croàcia, Perú, Colòmbia, Illa de Pasqua, Ecuador i de la pròpia Catalunya que actuaran a Calella, la ciutat amfitriona, Barcelona, Santa Maria de Palautordera, Rajadell, Arenys de Mar, Peramola, L’Hospitalet de Llobregat i Ripoll.
L’actuació de Barcelona tindrà lloc a Sant Andreu de Palomar, concretament a la plaça de Les Palmeres, el dissabte dia 5 de setembre a les 19h gràcies a la col·laboració de la Societat Cultural i Esportiva La Lira, situada al costat mateix, al carrer de Coroleu.
L’esdeveniment és gratuït, però com l’aforament serà limitat per accedir a les localitats s’havia de realitzar una reserva prèvia disponible que ja ha quedat exhaurida. A més se seguiran totes les mesures de prevenció exigides per la normativa necessàries perquè sigui un acte segur: distàncies de seguretat, us obligatori de mascareta i aplicació de gel hidroalcohòlic, que serà facilitat per l’organització. I, evidentment, també es convida el veïnat de l’entorn a seguir les actuacions des dels balcons, finestres i terrasses.
L’acte constarà de dues actuacions que portaran el seu acompanyament musical propi. Un dels grups és l’associació equatoriana Saihua, fundada l’any 1933. Aquesta entitat treballa per mantenir vives les arrels tradicionals de la seva cultura rica en costums, gastronomia, llengües i danses molt variats per la coexistència de diferents grups indígenes. Els seus balls resulten especialment vistosos tant pel desplegament coreogràfic com pels colors del seus vestits
L’altre grup és Inanga Rapa Nui, de l’Illa de Pasqua, agrupació cultural fundada el 24 d’agost de 2013 per ciutadans xilens i altres nacionalitats residents a Barcelona. El treball artístic i musical de l’agrupació s’enfoca a realitzar quadres representatius tradicionals de l’Illa de Pasqua, amb l’objectiu de difondre aquest folclore del cant i la dansa, dins d’una àmplia valoració i respecte a tradició cultural dels illencs.
Segons informa la SCE La Lira, les entrades s’han esgotat, però els aficionats a les danses tradicionals poden trobar tota la informació del Festival Internacional de Folklore de Catalunya 2020 en aquest enllaç.
Fotografia: dansaires del grup amb els seus vestits tradicionals | Saihua