Després de suspendre cautelarment les resolucions de la Generalitat que impedien l’obertura de cinemes i gimnasos barcelonins per frenar el contagi del coronavirus, el TSJC va acordar el passat dijous la reobertura també dels teatres. La suspensió ha arribat després del reclam multitudinari de federacions i gremis relacionats amb el món de l’esport i la cultura. Sota el lema “La cultura és segura”, cinemes i teatres es mostraven reticents al seu tancament, al·legant que eren espais segurs en què no s’havien produït brots de contagi. A partir d’ara, aquests establiments podran tornar a la seva activitat de forma provisional durant els propers 15 dies seguint tots els protocols sanitaris.
El Sant Andreu Teatre, però, no obrirà les seves portes fins la propera temporada. Des del 14 de març, ha mantingut suspesa la seva activitat. El final de temporada és el maig i, per tant, quan va arribar la segona fase de la desescalada a Barcelona (en què es podien obrir teatres amb un aforament limitat), va romandre tancat. El mes de juliol el SAT! havia d’acollir activitats del Festival Grec, però finalment aquestes s’han traslladat al Teatre Ovidi Montllor per facilitar la gestió de l’aforament.
Segons Oscar Rodríguez, director i programador del SAT!, la suspensió de l’activitat d’aquests mesos ha suposat la pèrdua de més de 100.000€ d’ingressos bruts. Afirma que la gestió de la pandèmia en l’àmbit cultural no ha estat l’adequada: “és evident que les mesures de seguretat eren molt més grans que les que hi ha en terrasses i molts llocs públics. El nostre compromís amb la cultura segura ha estat evidentíssim”. Considera que el tancament d’aquests espais ha generat una falsa percepció de poca seguretat pel públic i que això podria comportar conseqüències molt negatives pel sector: “fer corresponsables aquests equipaments i sales de ser fonts de contagi és molt perillós perquè s’està afectant a un sector ja molt castigat”.
L’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) ha jugat un paper molt important en la reobertura dels teatres. Segons Oscar, la unió d’aquest sector és “modèlica” i l’associació ha estat negociant des del primer moment. A partir de la nova resolució, aquests espais podran obrir durant 15 dies amb un aforament del 50% i organitzant els assistents en grups de convivència, mantenint una cadira de distància amb la resta de grups. Una vegada finalitzat el període, seguiran noves directrius establertes en funció de l’estat de la pandèmia.
El SAT! ja té preparada la programació familiar i de dansa de la propera temporada, que començarà a l’octubre. Per primera vegada en la seva història, i davant la incertesa general, s’han deixat alguns caps de setmana lliures per poder fer reajustaments més endavant en cas que fos necessari. Malgrat la complexitat de la situació, sobretot en l’àmbit cultural, Oscar considera que en plena pandèmia “s’ha evidenciat que la cultura és important”. Recorda el paper crucial que aquesta va tenir durant el confinament, en què “es va utilitzar perquè haver d’estar tancats no fos tan dur” i la seva importància en el dia a dia: “Estem alimentant la imaginació, l’ànima i l’esperit, que és tan necessari com el menjar”.
Montse Puga i Òscar Rodríguez, gestors del SAT! | mammaproof.org