Una de les editorials greument afectades per l’estat d’alarma, decretat en el seu moment pel govern de l’estat, i ara per les restriccions a la lliure circulació personal, establertes pel govern de la Generalitat, ha estat Llop Roig.
Pau Vinyes, historiador local i responsable d’aquesta empresa cultural, presenta aquest any 5 llibres i, com és habitual, comptava amb l’aparador promocional de la diada de Sant Jordi com a trampolí per al llançament de les seves novetats. Tanmateix, la típica paradeta a la plaça Comerç com la presentació al Versalles han esclatat pels aires degut a les circumstàncies que afecten la salut de la societat catalana.
De totes maneres, Andreuenc fa costat a una iniciativa tan encomiable a nivell de districte i no deixarà passar l’oportunitat de donar a conèixer les noves obres que han fet créixer notablement el catàleg de l’editorial.
Un dels fets destacables és l’inici de la col·lecció Esbossos Biogràfics d’Andreuencs i Andreuenques que ha debutat, ni més ni menys que amb tres títols. La col·lecció vol recuperar les figures d’homes i dones que han format part de la història de Sant Andreu de Palomar així com del país. Alguns de coneguts i d’altres, malauradament desconeguts, i de qui cal recuperar-ne la seva memòria.
Els tres primers volums, al modest preu de 6 euros, estan dedicats a Andreu Capdevila, conseller d’Economia durant la República; Elisa García, cooperativista i miliciana antifeixista; i Francesca Vergés, activista republicana. Tots ells fidels a unes idees que els van portar a viure una existèncioa plena de peripècies molt emocionants.
El llibre en el qual, de ben segur, ha posat un interès més personal és el titulat De la vida que passa, de l’Albina Francitorra i Aleñà que és presentada com a jove, feminista, catalanista i escriptora, a més d’àvia del propi Pau Vinyes. Per a l’ocasió, el Pau ha reunit un petit equip format per Betsabé García, que escriu la biografia; Àlex Martínez Roig, que aporta records personals sobre l’autora; i la introducció històrica a càrrec del propi Pau Vinyes.
El volum és el primer recull complet de contes i articles de l’Albina Francitorra (Barcelona, 1912-2013), editats en la premsa barcelonina entre el 1929 i el 1933 i dos inèdits no publicats. A les seves pàgines traspua la personalitat d’una dona intel·ligent, culta, valenta i de fermes conviccions demòcrates i catalanistes.
Aquesta personalitat es pot comprovar en aquet fragment de l’article A les dones de Catalunya, publicat a Nosaltres Sols, el 20 de juny de 1931: “Hem de vèncer, perquè així ́ens ho mana la sang vessada pels nostres avis que perderen la vida lluitant per la llibertat de Catalunya i que mentre s’escapava llur darrer sospir confiaren en què, nosaltres, llurs descendents, aconseguiríem llur ideal”.
Lluny de la vessant política, se situa la publicació de La cadireta, un conte infantil que no resulta el primer de l’editorial ja que en el seu moment va aparèixer Pol i Quim.
Fotografia de portada: promoció de Minyones a la Setmana del Libre en Català de l’any passat | Galdric de Rocabruna. Primera fotografia interior: promoció amb les novetats del Dia Internacional del Llibre de juliol de 2020 | Llop Roig. Segona fotografia interior: portada de De la vida que passa, d’Albina Francitorra | Llop Roig.