Són moltes les mirades que s’han adreçat durant les darreres setmanes cap a l’espectacular edifici de la Parròquia de Sant Andreu de Palomar.
Per una banda, el veïnat que passa sovint per la zona s’havia acostumat a contemplar la fabulosa bastida que envolta la cúpula, però aquests dies ja s’ha vist amb gran admiració com llueix la restauració del seu element més elevat, la llanterna, que ha quedat al descobert.
Per altra, la celebració del 700 aniversari de la primera processó de Corpus Christi de la qual es té constància a Barcelona va donar lloc a un programa especial de celebracions a la ciutat. Tanmateix, la coincidència amb la pandèmia va obligar a reinventar aquells actes recorrent a les noves tecnologies per poder tirar-los endavant.
En la mateixa línia, a Sant Andreu, Òmnium Sant Andreu i el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias van organitzar el passat 26 de juny, una “conversa des del confinament”.
L’acte va consistir en una taula rodona emesa en streaming de manera simultània a les xarxes socials: Facebook, Twitter i YouTube. La conversa, en format tertúlia, va comptar amb la participació de tres historiadors del CEII: Manel Martín, Jordi Petit i Jaume Seda, introduïts i moderats per Lourdes Pinyol.
El punt de partida de la conversa va ser la rellevància de la vila andreuenca a l’inici de la Revolta dels Segadors quan el 7 de juny de 1640, dia de Corpus, els jornalers del camp vinguts de La Selva es van reunir a l’actual capella dels Segadors i van marxar a Barcelona a denunciar al virrei els abusos dels soldats espanyols. Com estendard protector, van agafar el Crist de la parròquia.
Aquest episodi hauria de convertir aquell recinte en un lloc de referència de la història de Catalunya i, en canvi, segueix en un estat deplorable.
Aquella jornada es va anomenar Corpus de Sang perquè a la capital, els camperols s’enfrontaren amb els homes de l’algutzir reial Mont-rodon, i acabaren per assassinar el comte de Santa Coloma, un dels membres de l’alta aristocràcia afecta a la monarquia hispànica. Ara la revolta prenia també matisos de revolució social.
El col·loqui va repassar també els esdeveniments que els andreuencs van viure durant la Guerra de Successió i al llarg del setge de 1713-1714 a Barcelona i que es poden trobar documentats en el llibre del CEII De Francesc de Tamarit al Decret de Nova Planta (1640-1716).
Òmnium Sant Andreu ha recuperat aquesta conversa i s’ha penjat a youtube, on es pot recuperar clicant en aquest enllaç.
El vídeo porta ja al voltant de 1000 visualitzacions a les xarxes i ha estat un èxit inesperat que ha sorprès als propis organitzadors.
Fotografia de portada: llanterna de l’Església de Sant Andreu | Isabel Ibáñez
Fotografia interior: estat actual de la Capella dels Segadors | Xavier de la Cruz