Quan el desconfinament arribi i es pugui tornar a passejar amb llibertat de moviment, serà el moment d’estirar les cames per sentir el plaer de fer una mica d’exercici, sentir l’aire a la cara i recòrrer els carrers tantes vegades trepitjats repassant-los amb la mirada per comprovar que el paisatge urbà de l’entorn segueix al seu lloc com extensió natural de la pròpia llar.
Un cop passat el període de desfogament necessari, els sagrerencs, i els andreuencs en general, que vulguin asserenar el seu pas i aprofundir en el coneixement dels indrets interessants que es poden trobar en un recorregut per la Sagrera faran bé en aconseguir un exemplar de La Sagrera. Guia per una passejada monumental, de Joan Pallarès i Salvador Atance, que han publicat de cara a la Diada de Sant Jordi.
Segons explica Joan Pallarès, desprès de molts anys guiant passejades històriques per la Sagrera i conscients que no existia cap guia per seguir una ruta pels indrets i recons més significatius del quilòmetre quadrat, com li agrada anomenar-la a Joan Pallarès, els autors van pensar que seria bo oferir un resum dels mateixos que, tant es pugui seguir traçant una ruta, com amb la incorporació de fotografies, llegir-la còmodament des de casa, reconeixent aquells els llocs amb una informació sobre la seva història i detalls.
L’autor del text ha estat Joan Pallarès, que des de fa vint anys divulga la història del barri en passejades i conferències, al temps que la treballa en noves recerques. Pallarès és autor de El quilòmetre sagrat. Histories de la Sagrera a través dels seus carrers (2012) o L’abans de la Sagrera-Navas (2015), així com d’altres treballs sobre la Sagrera, col·laborant des de fa anys en la secció Trenta passes, sobre història local, a Tota la Sagrera.
Les fotografies són obra de Salvador Atance, fotògraf amb molts anys d’experiència, membre de diverses entitats fotogràfiques del barri, que ha impartit cursos de fotografia arreu, múltiples exposicions, havent estat guardonat per les seves fotografies diverses vegades en certàmens de prestigi.
Les fotografies van ser realitzades a finals d’estiu i primers de tardor passat, al temps que es van redactar els texts. Els dos autors coincideixen en l’entitat Districte IX Imatge, dedicada a la recreació històrica i ubicada a l’Espai 30, un des del vessant històrica i l’altre fotogràfic, havent realitzat anteriorment una publicació, en text i fotografies, sobre un antic llibre del Casino La Ilustración, antecedent del Centre Cultural Els Catalanistes, de Sant Andreu.
Amb el propòsit d’arribar a tothom s’ha fet una edició modesta, mida revista, a l’estil del Tota la Sagrera, amb 28 pàgines a tot color, fotos de mitja plana, que amb l’ànim d’arribar a tothom i sense rebre cap mena de subvenció, serà donada a preu de cost.
La distribució serà indicada tant bon punt sigui possible restablir la normalitat, però se’n poden reservar exemplars per no quedar-se’n sense, ja que la edició és limitada, adreçant-se als grups de Facebook La Sagrera abans o No ets de la Sagrera si no… o al correu electrònic jpallarespersonat@gmail.com, indicant el nom i un contacte per poder avisar.
Es pot accedir a la presentació virtual de l’obra al web La Sagrerina, mitjà de comunicació de proximitat nascut aquest 2020. Altres autors sagrerencs que presenten obra són Elena Bigas, Ana Maria Casanovas, Bartolomé Bioque, Cinta Bellmunt, Jordi Vilagut, Roser Caritx, Daniel Arasa i Núria Serra.
Fotografia: Pont de Calatrava, a la Sagrera | Wikipedia