El diari Andreuenc sempre ha donat cobertura a totes les novetats editorials que han arribat a la redacció i totes aquelles que d’una o altra manera han arribat al seu coneixement. La Diada de Sant Jordi és un bon moment per fer memòria tant de primícies com de publicacions anteriors.
I més encara recolzar una “rara avis”, com es pot anomenar el fet que l’any 2016 Sant Andreu veiés néixer una editorial plenament andreuenca, que a més ofereix amb motiu del Dia Internacional del Llibre una atractiva promoció per aquesta celebració: adquirir dos llibres per l’import del que té el preu més elevat.
Actualment, el seu catàleg arriba a les 14 publicacions i, tenint en compte que el llibre més car val 20 euros, l’oportunitat resulta ben interessant. Els títols de l’editorial estan enfocats cap al llibre gràfic al voltant de Sant Andreu i d’aquelles rareses que no tenen cabuda en les grans editorials. Segons el seu impulsor, Pau Vinyes, “Llop Roig vol ser un calaix de cultura escrita i visual dins de l’assaig i la fotografia”.
A continuació, es pot llegir la llista dels títols disponibles al web de Llop Roig, on es pot ampliar la informació i també es poden adquirir. A l’apartat històric sobre Sant Andreu hi ha els volums Història dels transports a Sant Andreu de Palomar, volum amb textos de Ricard Fernández i Pau Vinyes amb moltes fotografies; Sant Andreu de Palomar il·lustrat. 31 racons andreuencs, publicació amb il·lustracions pictòriques d’indrets emblemàtics segons l’artística visió de Cèlia Vallès amb textos de Pau Vinyes; i Sant Andreu de Palomar fotografiat. Josep Boixadera, de pastor a fotògraf de pobles i ciutats, que és un recull de postals d’aquest pioner sobre Sant Andreu amb textos de Pau Vinyes.
Altres títols d’història d’àmbit més general són Històries de Barcelona, col·lecció de tots els articles de Catxipanda que parlen de Barcelona sota la coordinació de Gregor Siles i Pau Vinyes.
També d’història des d’una vessant narrativa són Misión en Roma, d’A. Tudó Vilanova, que explica les aventures del tribú Breuco per descobrir un assassinat i un complot a la Roma del segle II; i Minyones, de Betsabé García, que explica la vida de dues treballadores domèstiques a Barcelona que viuen el segle XX des del seu particular punt de vista.
L’editorial abasta tot el territori català amb la publicació Tintinaires de Catalunya, relació de testimonis de l’afició a terres catalanes de les aventures d’Hergé, per David Baker, Jacint Guillem, Joan Trulls i Pau Vinyes.
S’han deixat per al final un seguit de publicacions heterogènies com són Pol i Quim, llibre infantil amb dibuixos de Dani Gómez i text de Carlo E. Gallucci, sobre l’amistat en la diversitat, el valor de la integració i sobre com les aparences enganyen; No veuràs els meus ulls, selección de 53 poemes d’Enric Martí Marrassé (1949); i Gràcia il·lustrada. 31 racons graciencs, que segueix les passes de Cèlia Vallès recorrent ara els llocs més emblemàtics de l’antiga vila del Pla de Barcelona, amb textos de Josep Maria Contel i Ruiz.
En l’àmbit biogràfic ha editat Melcior Font, guerriller cultural (Sant Andreu de Palomar, 1902–Barcelona, 1959) que recorda qui va ser un andreuenc destacat com poeta, traductor, periodista, cineasta i secretari personal de Ventura Gassol, conseller de la Generalitat republicana. Malauradament, el volum dedicat al desaparegut escultor Joan Mora es troba fora de catàleg.
L’historiador Pau Vinyes i Roig va iniciar aquesta aventura triant Llop Roig com segell d’identitat en honor al seu avi, l’advocat i escriptor Tomàs Roig i Llop (1902-1987).
La iniciativa no partia de zero ja que Vinyes havia fet servir aquesta denominació per autoeditar llibres al voltant de la història contemporània andreuenca i catalana: Una mica d’història. Com es passava el temps abans a Sant Andreu de Palomar (1999), La República s’enlaira. L’avantprojecte de l’Aeroport Internacional de Barcelona 1931-1934 (2011) i Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques (2014) en són la mostra. Per cert, aquests dos darrers exhaurits.
Fotografia: Parada de Llop Roig en la diada de Sant Jordi de 2019 | Llop Roig