Cada 27 de març des de 1961, la comunitat teatral de tot el món celebra el Dia Internacional del Teatre amb tot un seguit d’actes que apleguen des de la iniciativa espontània d’una companyia per lliure, o a actes de més representativitat com poden ser esdeveniments que apleguin actors i actrius d’una mateixa ciutat, regió o país.
Un dels actes més esperats és la redacció de manifestos per part de personalitats gent del teatre de reconegut prestigi. En aquesta ocasió, en nom dels professionals i amateurs de tot el món, Shahid Nadeem, dramaturg pakistanès, acostumat a treballar en un país de ferri control religiós i polític, ha estat l’encarregat de redactar i llegir el missatge, que a Catalunya ha difós l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC).
El manifest acaba dient: “Necessitem reomplir la nostra força espiritual; necessitem lluitar contra l’apatia, la letargia, el pessimisme, l’avarícia i el menyspreu pel món en què vivim. El teatre té un paper, un noble paper, per vitalitzar i mobilitzar a la humanitat per aixecar-se del seu descens a l’abisme. Pot elevar l’escenari, l’espai escènic, en alguna cosa sagrada”. Reflexions que fa un laic després d’haver viscut moments màgics de connexió posant en escena la biografia del Mestre Sufí Bulleh Shah.
A casa nostra, ha estat Joan Pera qui ha llegit, des de casa, el missatge promogut per ADETCA (Associació d’Empresaris de Teatre de Catalunya). L’actor destaca la situació excepcional que es viu aquests dies que impedeix realitzar “l’acte d’amor i generositat que representa fer teatre”, però també afirma que “un cop passat el tràngol el teatre revifarà i tornarà a ser las més bella, real i autèntica expressió del poble”.
De fet, el teatre segueix ben viu a les xarxes ja que a l’espera de reprendre l’activitat normal, institucions i grups de teatre estan compartint els seus arxius de vídeo per fer menys avorrit el confinament.
A Sant Andreu, la primera companyia va ser Forat Sense Fons, de l’Ateneu de Sant Andreu, que com ja va informar Andreuenc havia anunciat que havia posat a disposició gratuïtament algunes obres estrenades a les darreres temporades: Qui té por de Virgínia Woolf, d’Edward Albee (maig de 2017), La meva Ismènia, d’Eugène Labiche (març de 2017) i La calúmnia, de Lillian Hellman (març de 2015).
Al llarg d’aquesta setmana, s’han afegit altres companyies andreuenques que recorden les obres que tenen a YouTube a disposició de tothom. És el cas de Somni’TS, que ofereix l’obra L’orquestra, de Jean Anouil; Teatre Entrecaixes que ofereix El cadáver del señor Gacía, d’Enrique Jardiel Poncela, Prohibit suïcidar-se a la primavera, d’Alejandro Casona i El malalt imaginari, de Molière; al web de La Lírica de Sant Andreu es poden trobar diversos musicals i comèdies de la companyia, com Sweeney Todd, de Patrick Quentin, o T’odio amor meu, de Dagoll Dagom.
Al web del Sant Andreu Teatre cada cap de setmana, de dissabte a les 10:00 hores fins diumenge a les 20:00 hores, hi trobareu enllaços d’espectacles de companyies que hi han passat durant els darrers 10 anys. Avui és el torn del conte El vestit nou de l’Emperador, de Hans Christian Andersec
Fotografia: Escena de Prohibit suicidar-se a la primavera | Teatre Entrecaixes