La Nau Bostik celebra avui el seu cinquè aniversari. L’antiga fàbrica del barri de la Sagrera es va convertir en espai de creació i difusió de la cultura l’any 2015. Des d’aleshores, la nau ha acollit activitats culturals molt diverses, des de la fotografia fins l’escultura, passant per la música, la producció audiovisual i la gastronomia.
Des de la seva creació, de la mà de Xavier Basiana, la Bostik ha estat reconeguda com un espai vertebrador del teixit social del barri. La transformació d’un dels punts més insalubres de la zona va ser possible gràcies a la col·laboració d’organitzacions polítiques, escoles, centres d’art urbà i el veïnat en general. Per altra banda, les col·laboracions i el mecenatge han permès que sigui un espai autosostenible econòmicament des del seu naixement.
Tot i així, la seva trajectòria no ha estat sempre fàcil. L’Ajuntament de Barcelona va precintar l’espai durant l’estiu de 2016 per incomplir les normes de seguretat. Ara, la pressió per finalitzar les obres de l’estació d’AVE a La Sagrera amenaça amb empitjorar la situació immobiliària de la ciutat. Això, afegit a la crisi climàtica de Barcelona i la manca d’espais que lluitin per la transformació social, ha portat a impulsar la Green La Sagrera: Hortizó 2020. Aquesta proposta pretén aglutinar el consens del màxim d’entitats, escoles i centres culturals del barri per tal de debatre sobre el futur de Bostik. La intenció és incentivar un procés participatiu per part de totes les entitats i veïns del barri a l’hora de definir els usos i activitats a la nau. A més, pretén assegurar una gestió comunitària oberta i participativa acompanyada d’un pressupost que ho possibiliti. Per últim, cerca convertir la nau en un equipament energèticament autosuficient.
El complex està format per un conjunt de naus de 6.000 m². Antigament, es tractava d’una de les fàbriques de The Boston Blacking Company, la multinacional americana d’adhesius que després passaria a anomenar-se Bostik. La seva activitat fabril va acabar l’any 2005 i va restar abandonada fins el 2015.
Fotografia: La Nau Bostik, en una imatge d’arxiu | Ajuntament de Barcelona