L’entramaliada intervenció de l’atzar ha provocat una curiosa coincidència que s’ha donat aquesta nit i que ha convertit el districte andreuenc en la veritable estrella del canal de televisió català en horari de máxima audiència.
El fet és que TV3 va planificar una programació nocturna que ha permès als espectadors de tot Catalunya gaudir de dos artistes arrelats a Sant Andreu: el programa Sense ficció ha presentat un documental sobre Andrea Motis i, just a continuació, ha arrencat un concert especial dels Amics de les Arts.
Andrea Motis, la trompeta silenciosa, és un documental dirigit per Ramon Tort sobre la vida íntima de l’artista fora de l’escenari. La cinta segueix molt de prop el procés que ha viscut l’aclamada trompetista, saxofonista i cantant de jazz de Sant Andreu per esdevenir una figura internacional de jazz sense presses.
S’ha de tenir en compte que ella va despuntar des de ben joveneta i ja als 14 anys va rebutjar una important oferta del segell Blue Note. Als 16, Universal també es va interesar per ella, però tampoc no va voler donar el salt. Finalment, als 21, va decidir que ja era prou madura per formar part de la primera divisió del jazz mundial amb la gravació del seu primer disc a Nova York.
Ramon Tort documenta l’any que precedeix a aquest esdeveniment cabdal a la vida d’una jove que un dia està cantant amb Omara Portuondo al Beacon Theatre de Nova York i un altre es menja un tàper entre classe i classe mentre repassa partitures en un parc. És una història emotiva, explicada des de la intimitat, del moment únic i irrepetible, ple de vertígen, de ser conscient de saltar cap a un futur ple d’incògnites, amb els dubtes, les pors i les contradiccions que implica aquesta decisió.
Just després, ha començat l’exhibició del concert Symphonic project. Aquest concert dels Amics de les Arts es va enregistrar el 23 de novembre de 2018 al Palau de la Música Catalana amb la participacio de l’Orquestra Simfònica Baetulo i del Cor de Noies de l’Orfeó català.
En el decurs de la trajectòria del grup, aquest concert és tot un esdeveniment ja que tot es va preparar per crear una actuació inoblidable en homenatge a Eduard Costa, que aquell dia deixava la formació. Per aquest motiu, tot va ser preparat molt acuradament: el concert es va plantejar com un repàs dels seus temes més emblemàtics fins aleshores, les cançons es van presentar en versió simfònica gràcies a l’adaptació de Dani Alegret i la tria d’un espai emblemàtic sense parangó, un veritable temple de la música.
Per tots aquests motius i la màgica connexió que aquest grup sempre ha aconseguit amb el seu públic, el concert traspua una atmosfera molt especial plena d’emocions a flor de pell.
La relació dels Amics de les Arts amb Sant Andreu és responsabilitat de Dani Alegret. Quan tenia 11 anys, la seva mare va marxar de Sarrià per buscar la proximitat de la família que hi vivia majoritàriament a Sant Andreu. Van trobar una típica casa andreuenca de planta baixa, un pis i pati que el va enamorar. A l’Agrupament Escolta Jungfrau va formar la seva primera colla d’amics, va estudiar música al Taller de Músics de Can Fabra, va convèncer els companys per assajar a Sant Andreu i muntar el despatx de la banda aquí, va ser pregoner de Festa Major i junts van organitzar el festival EnciSAT al Sant Andreu Teatre.
Un dels llocs que més han sovintejat a les seves trobades a Sant Andreu és el més que centenari bar Colombia, a la cantonada del carrer Gran de Sant Andreu amb la rambla de Fabra i Puig, zona on viu l’Andrea Motis i on ha interpretat la seva música. L’Albert Miró encara s’admira que mai no hagin coincidit al seu local per casualitat, però TV3 ha aconseguit allò que el destí encara no s’ha proposat a la realitat, excepte en fotografia.
Col·laboració: Albert Miró
Fotografia: Imatges d’Andrea Motis i Els Amics de les Arts al bar Colombia | Jesús Manzano