Aquest cap de setmana i el vinent, al Casal Catòlic de Sant Andreu, La Lírica de Sant Andreu representarà Start act els divendres i els dissabtes a les 21:00 hores i els diumenges a les 18 hores.
Es tracta d’una comèdia pel cinema, que va protagonitzar Whoopi Goldberg i va dirigir Emile Ardolino l’any 1992. Aquest paper la va convertir en una superestrella gràcies a la seva divertida interpretació, i tant ella como la pel·lícula van estar nominades als Globus d’Or. Amb aquests antecedents, no es va fer esperar la seva adaptació als grans teatres de Broadway i el West End londinenc, on l’èxit va continuar amb nominacions a 4 Premis Oliver i a 5 Premis Tony, i més estrenes a la resta de grans capitals del món.
L’argument explica que Dolores Van Cartier és una cantant poc coneguda d’un cabaret de Reno, el Clar de Lluna. El seu amant, Vince LaRocca, propietari del cabaret i padrí de la màfia, abat un home davant seu. En esta de xoc, va a la policia on descobreix que ja és conegut pels seus serveis. Per a protegir-la, el tinent Eddie Souther l’amaga a un convent de San Francisco, disfressant-la de religiosa on pren el nom de Marie-Clarence. La Dolores té alguns problemes en integrar-se i agradar la mare superior.
Aquesta només assigna a la Dolores una única tasca: ocupar-se de la coral, que fa músiques dels anys 1960. Dolores dona un nou ímpetu a l’establiment religiós, convidant sobretot les germanes a una re-orquestració musical dels seus cants, per acabar en un concert de gòspel davant del Papa Joan Pau II.
Els amants del teatre i de la música podran gaudir d’un espectacle ple d’energia que compta amb una partitura on combinen el soul, el motown, el blues o el funk en passatges dinàmics, brillants, plens d’humor, llum i color producte de la inspiració d’Alan Menken, guanyador de diversos premis Òscar, Grammy i Globus d’Or, compositor, entre altres, de les cançons de La bella y la bestia, La sirenita o El jorobado de Notre Dame.
Per exemple, són escenes especialment destacables el primer assaig de la Maria Clara amb la resta de les germanes. Fins aleshores, elles cantaven rutinàriament els típics temes religiosos però tot canviarà amb l’arribada de la Deloris, que aconseguirà treure el millor de totes elles. A continuació, el seu primer recital a l’esglèsia també resulta memorable.
Una de les virtuts a destacar de l’obra és l’humor sempre fresc i sa dosificat amb un ritme trepidant que provoca que la durada del musical resulti sempre massa curta i que l’obra avanci entre riallades, somriures i aplaudiments.
A diferència dels musicals clàssics que compten amb unes cançons molt famoses i plenament reconegudes pel gran públic, aquest musical té una partitura completament original que de seguida convenç al públic perquè transmeten alegria i felicitat.
Fotografia: Un instant de l’obra | La Lírica de Sant Andreu