La Fàbrica de Creació i el Centre d’Art Contemporani de Barcelona, al recinte de la Fabra Coats, han decidit iniciar una nova etapa de cara a l’any 2020 seguint les pautes del projecte redactat per Joana Hurtado. Els seus objectius tenen com a fonament bàsic la fusió de les dues entitats per integrar-se de manera més eficaç en una única institució pública: la Fàbrica i Centre d’Arts Contemporànies de Barcelona (la FiC).
Joana Hurtado, nova directora, destaca el potencial d’aquests dos espais units ja que el resultat ha de “transformar-lo en un equipament únic a tota Catalunya, i que el situa a l’alçada d’altres existents a Europa”. Això permetrà integrar en una en una única plataforma totes les parts del procés creatiu (recerca, creació, producció, exhibició i circulació) i els diferents agents culturals que hi intervenen: artistes, comissaris, investigadors, etc.
En resum, el projecte considera tres grans finalitats. La primera és definir, desenvolupar i assegurar un programa estable d’exposicions, activitats i publicacions de qualitat de les arts en les seves manifestacions, amb un enfocament crític i plural. La segona, vincular les estratègies de treball dels programes de la Fàbrica de Creació i del Centre d’Art. I la tercera, impulsar i articular l’accés i la transformació de coneixements compartits des d’una visió oberta a la participació de la comunitat educativa i social.
On queda Sant Andreu en tota aquesta planificació? Per una banda, en l’àmbit referent a les exposicions, existeix una clara voluntat de crear dinàmiques de caire educatiu al voltant de cadascuna, iniciativa que podria beneficiar especialment els centres educatius del districte. Per l’altra, també es contempla potenciar les complicitats amb entitats i associacions de proximitat i impulsar processos comunitaris.
Fotografia: Fàbrica de Creació, al recinte de la Fabra i Coats | Ajuntament de Barcelona