El cap de setmana ens ofereix tres nous muntatges amb un enfocament relativament semblant. Les vivències dels personatges tenen com a marc contextual l’entorn familiar, però els conflictes de relació entre els uns i els altres no són purament anecdòtics sinò que serveixen de punt de partida de reflexions sobre qüestions com el propòsit de l’existència o la influència de la societat en la vida personal.
La primera obra en pujar a l’escenari serà La gata sobre la teulada de zenc calenta, de Tennessee Williams, amb direcció de Ramón Enrich, dissabte a les 18:00 hores i també diumenge a la mateixa hora al Centre Cultural Els Catalanistes.
L’obra és un clàssic del teatre modern que ens mostra la reunió familiar que l’avi Pollitt convoca a la casa de la seva plantació del sud per decidir com repartirà l’herència. El millor posicionat per fer-se’n càrrec és odiat pel patriarca, mentre que el seu fill preferit sembla lluny d’interessar-se per les qüestions familiars i ha perdut el rumb de la seva vida.
Irritat per aquesta situació que el fa dubtar en una qüestió tan important, l’avi Pollitt deixa anar el seu mal humor sobre tots els que l’envolten i la crispació de l’ambient fa treure el pitjor de tots els presents quan cadascú defensa les seves estratègies per treure profit de la família, o per parlar de temes com la sexualitat, la hipocresia, la cobdícia o la mort.
També dissabte a les 18:00 hores, al Centre Cívic Sant Andreu, es podrà veure Germanes, de Carol López, per la companyia Lisístrates amb direcció de Roser Ferrando, aplicant el pagament de taquilla inversa. Es tracta d’un grup nou que debuta amb aquesta obra i que assaja a Vil·la Urània, el Centre Cívic de Sarrià-Sant Gervasi.
L’argument es desenvolupa al voltant de la taula de la cuina d’una casa de camp, una família es retroba arran de la mort del pare: la mare obrint pas a una nova etapa de vida, tres germanes amb poques coses en comú, un nét en plena adolescència i un gendre acabat d’estrenar. En un seguit de trobades en la quotidianitat més casolana, es van descobrint les llums i les ombres d’aquesta família i de les seves relacions.
El públic es veu abocat a un torrent d’emocions de ritme imprevist i se sorprèn de cada moment del gir dels personatges. La melancolia, la sensualitat, l’eufòria, la desesperació grotesca i la serenitat davant les dificultats es combinen amb lleugeresa i naturalitat.
La darrera estrena i la que romandrà més temps en cartell és Ai, carai!, de Josep Maria Benet i Jornet, estrenada l’any 1989. La primera funció començarà dissabte a les 20:30 hores i es repetirà diumenge a les 18:30 hores a la sala Sant Pacià. També es podrà veure el pròxim cap de setmana amb els mateixos horaris. Per tant, són fins a quatre les oportunitats que els andreuencs tindran per conèixer el protagonista de l’obra, un periodista madur que s’està canviant de pis, que ha d’estar pendent d’un pare que gasta poca salut, d’una nòvia que li posa les banyes amb el seu propi fill i d’un amic que arriba d’atracar un banc i es vol refugiar a casa seva.
La companyia Sant Pacià Teatre presenta una obra que conté elements d’intriga i de vodevil ajustats a les tres regles clàssiques d’acció, temps i lloc. És un divertiment amb una crítica a la societat i en el qual el cèlebre dramaturg català va conjurar els seus fantasmes, dimonis, filies i fòbies. Segons les seves pròpies paraules, la voluntat és “explicar els problemes dels homes de la meva generació, entre els 40 i els 50 anys, que van encarnar-se en un cert tipus de professional, paradigmàtic, que té un cert poder i un passat ideològic”.
Fotografia: Protagonistes de l’obra Ai, carai! | Sant Pacià Teatre