Acabar un grau universitari i esperar amb il·lusió que les oportunitats professionals estiguin a l’alçada de les expectatives acostuma a resultar decebedor per als nostres joves. Aquesta realitat encara és més crua en l’àmbit artístic, fins al punt que acostuma a ser habitual arraconar aquesta opció com una simple afició i dedicar-se a uns estudis amb un espectre més ampli de sortides professionals.
Núria Vinyals va decidir seguir la seva vocació i va acabar fa més d’un any el grau superior de música, especialitat en violí, al Conservatori Superior de Música del Liceu. Els mesos van anar passant sense complir les expectatives, fins que a finals d’aquest passat estiu va arribar l’oportunitat desitjada: una audició de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà que li va permetre aprofitar el seu talent.
D’aquesta manera va aconseguir la plaça vacant, per cobrir la baixa provisional d’una de les instrumentistes, a la gira que del 12 al 26 de gener aquesta formació ha realitzat a Suïssa i Alemanya, concretament a les ciutats de Iserlhon, Viersen, Oftringen, Wolfsburg, Buchholz in der Nordheide, Troisdorf, Balingen, Pirmasens i Amber.
No cal esmentar què significa per a una música debutant començar la seva trajectòria internacional a la terra del simfonisme, dels grans mestres de la música i dels grans auditoris que sempre s’omplen amb un públic entès i, per tant, exigent alhora que generós.
En poc temps, Núria Vinyals va haver de dominar les partitures del concert que presentava l’orquestra i molt més encara. Perquè, de fet, la formació escenifica un espectacle titulat Concerto a tempo d’umore. Es tracta d’un muntatge de caire còmic i musical creat per Jordi Puntí, amb una banda sonora formada per les peces més populars dels autors més reconeguts de la música clàssica.
És una proposta pensada per a què el gran públic gaudeixi de les melodies més famoses i els gags més divertits i el públic més experimentat pugui sorprendre’s dels arranjaments musicals més peculiars i els recursos humorístics més enginyosos. També és teatre de gest amb molt d’humor, dotze músics i un director d’orquestra que fan transcórrer la música clàssica per les situacions més inversemblants fins i tot amb la participació del públic.
L’Orquestra de Cambra de l’Empordà va ser fundada l’any 1989. Ha actuat a 43 països dels cinc continents, i ha portat a terme milers de concerts. Entre d’altres distincions cal destacar la seva incorporació com a Membre d’Honor del Consell Internacional del Moviment Europeu, el Premi Popular de la COPE, el Premi Sirena l’any 2001 i el Premi Nacional de Música l’any 1992 al millor intèrpret de música clàssica.
Fotografia: Núria Vinyals (tercera per l’esquerra) i els seus companys | OCE