El passat dimecres, a les 18:30 hores, la Casa de la Generalitat a Perpinyà va acollir la inauguració de l’exposició La Revolta dels Segadors 1640, que es podrà veure fins el 30 de gener. La mostra és una recreació fotogràfica en 25 imatges de grans dimensions de l’inici del conflicte, l’anomenada Revolta dels Segadors, on el poble de Sant Andreu de Palomar es va constituir en una mena de base d’operacions per als catalans insurrectes.
El 1640 la crisi va arribar a la seva dramàtica culminació a Barcelona el dia conegut com a Corpus de Sang. Les imatges fotogràfiques mostren primerament la vida quotidiana dels camperols, dedicats a les feines del camp i de la casa. De mica en mica, les imatges idíl·liques d’aquell món en pau es van carregant de la tensió i la violència pròpies d’una revolta amb la transformació dels camperols en insurrectes i l’aparició de l’exèrcit hispànic.
L’acte va comptar amb la presència dels autors de les fotografies, tots ells membres del col·lectiu Districte IX Imatge. El seu president, Salvador Atance, va explicar que el resultat que es pot finalment veure “és fruit de dos anys de feina perquè hem realitzat una recreació visual ben fidel dels esdeveniments, les costums, els estris, els vestits i les armes”. També ha comptat amb la participació de l’historiador Joan Pallarès-Personat, que va ser l’assessor històric del projecte.
Una altra col·laboració imprescindible per tirar endavant la iniciativa va ser la participació de diversos grups de teatre de l’entorn andreuenc, com el grup de teatre del Casal Popular Independentista La Sega 1640, la Companyia d’Espectacles Alma Cubrae, el Teatre Arsènic i el Grup Teatral Antifaz. Gràcies a ells, els fotògrafs van disposar d’un bon nombre de figurants per omplir les escenes que portaven a la seva imaginació.
Aquesta exposició es va poder veure a la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra al llarg del mes de setembre i a l’Espai 30 Ateneu Sagrerenc durant el mes de novembre.
Fotografia: L’exposició a la Casa de la Generalitat a Perpinyà | Miguel Parreño