Comença una nova edició de la mostra de teatre ‘Entrecandilejas’ que organitza el Centre Cívic Trinitat Vella a la sala d’actes de l’Espai Foradada. Enguany, el públic podrà gaudir de quatre espectacles ben diferents a càrrec de dues companyies de La Sagrera, Teatre Naia i GATS; una de Sant Andreu, Somni’TS; i una altra de la pròpia Trinitat Vella, Señoras Bien. Les funcions es representaran cada dissabte a les 19h.
Aquesta tarda comença la mostra amb L’orquestra, de Jean Anouilh, escenificada per Somni’TS. Pep Salvat dirigeix el treball de sis actrius i un actor que s’encarnen en set músics d’una orquestra decadent que sobreviu a la Catalunya de la postguerra actuant a locals de poca categoria. Al llarg de l’actuació, interpreten les seves cançons. També descansen al vestidor, on esclata el conflicte: la lluita de poder entre Mme. Hortense, la sensual directora de l’orquestra, i Susanna, la cantant hipocondríaca. El seu enfrontament se centrarà a aconseguir els favors del sr. Lleó, el pianista.
La resta dels membres de l’orquestra reforcen la visió que l’autor vol comunicar: la misèria d’unes vides que arrosseguen una existència miserable. Tanmateix, l’estil irònic i distanciat de l’autor desdramatitza tanta foscor i sovint l’espectador riu i es diverteix amb uns personatges que acaben per resultar entendridors.
El segon espectacle serà el dissabte 28 d’abril. Teatre Naia presentarà Traïció, obra de l’any 1978 del Premi Nobel de Literatura Harold Pinter. Representar una obra de Pinter és sempre un repte majúscul i, fins i tot, en l’àmbit professional. Teatre Naia s’ha atrevit a representar-la com un senyal de valentia i creixement del grup amateur. La direcció de Xenius Miralles haurà d’esforçar-se a aconseguir donar consistència als silencis del text i a establir un distanciament entre els actors que no li resti magnetisme existencial i que mantingui l’interès de l’espectador.
L’anècdota se centra en la doble vida de la galerista Emma, casada amb Robert i que durant anys ha estat l’amant de Jerry, agent literari i el millor amic del seu marit. Però tan bon punt es descobreix “la traïció”, es desvetlla la profunditat de l’obra: la capacitat dels éssers humans d’acceptar dissimuladament qualsevol situació a fi de no renunciar a la seva posició privilegiada. L’obra esdevé una denúncia de la hipocresia com una manera d’existir que permet la supervivència, però que enverina definitivament l’essència de les persones.
Dissabte 5 de maig serà el torn de la companyia GATS amb l’obra Adulterios, de Woody Allen. L’obra del gran cineasta nord-americà explica les complicacions de les relacions de parella, infidelitats i desamors inclosos, la por a envellir o la importància de mantenir un elevat estatus social a través d’uns personatges que representen molt bé una part important de l’imaginari de l’autor de Nova York i, per extensió, el dels seus contemporanis.
L’última companyia en debutar serà Señoras Bien, justament la que és de la Trinitat Vella. Ho farà el dissabte 26 de maig amb una obra anomenada La llamada, que és un musical de Javier Ambrossi i Javier Calvo, dirigit per María Martínez i Dani Ruiz.
En la seva segona aventura teatral, Señoras Bien s’endinsa en el gènere musical tan de moda actualment, el reggaeton. La llamada explica la història de dues adolescents rebels i amants del reggaeton i la música electrònica que viuen una experiència divina en un campament d’estiu regentat per monges. Sobre l’escenari sovintejaran els mitjons de ratlles, les ampolles de vodka i cançons de Withney Houston a dojo perquè La llamada és, sobretot, una festa.
Fotografia: Els actors de L’orquestra envoltant el seu director | Sandra Barrachina