Somni Teatre Solidari, companyia teatral resident a la Societat Cultural i Esportiva La Lira, estrenarà aquest cap de setmana L’orquestra, text de Jean Anouilh escrit l’any 1957 i presentat a París l’any 1962. Les funcions es realitzaran divendres i dissabte a les 22 h, i diumenge a les 18 h al local 15 del carrer Coroleu.
El director Pep Salvat està al comandament de sis actrius i un actor que, en la seva versió, interpreten set músics que treballen en una orquestra decadent que sobreviu a la Catalunya de la postguerra actuant a locals de poca categoria. L’acció es desenvolupa durant una de les funcions que tenen contractades al bar-restaurant d’un balneari especialitzat a guarir els malalts restrets. Al llarg de l’actuació, els protagonistes interpreten les seves cançons i també descansen al vestidor parlant dels seus assumptes.
Les converses que mantenen són, moltes vegades, confessions que desvetllen les personalitats dels personatges i acabaran provocant la tensió argumental: la lluita de poder entre la directora de l’orquestra Mme. Hortense, interpretada per Glòria Prunés, i la cantant Susanna, que interpreta Elisenda Mas. Mme. Hortense, màxima responsable del compliment de les obligacions contractuals, és un temperament apassionat i seductor que no suporta el caràcter malaltís, hipocondríac i voluble de la diva. El seu enfrontament amb la cantant se centrarà a aconseguir les atencions del pianista sr. Lleó, que interpreta Mar Peris, que malgrat ser un ésser escanyolit i insignificant és l’únic home disponible pel qual barallar-se.
La resta dels membres de l’orquestra, interpretats per Marina Bernat, Gemma Felip, Anaïs Muniesa i Goretti Boira, disposen dels seus moments de lluïment, però són secundaris en el desenvolupament de la trama. Tots els seus diàlegs, però, reforcen la visió de conjunt que l’autor vol comunicar: la misèria d’unes vides que arrosseguen una existència miserable. Aquest tipus de vida es produeix a causa de les circumstàncies històriques i de la cerca de felicitat terriblement equivocada que només provoca més buidor i insatisfacció.
El to amarg que traspua l’obra té els seus moments de relaxació ambientats amb extravagants melodies escollides per escenificar els moments “musicals” de l’obra. Les converses estan plenes de moments delirants posats en boca d’uns personatges que sembla que la seva dedicació artística ha esbiaixat la seva comprensió del món. Realment són éssers plens de sentit que interpreten cançons, mentre que durant la resta del temps són éssers patètics i grotescs que, tot i això, representen millor el drama de viure que una obra realista.
Els andreuencs que s’animin a veure L’orquestra coneixeran una gran obra del segle XX, amena i entretinguda, que també planteja altres temes com la hipocresia moral, relacionada amb la França de Vichy, les condicions laborals dels artistes, l’escassa cultura del públic o l’angoixa del pas del temps. Aquestes reflexions són dramatitzades per uns personatges dibuixats i una proposta escènica que subratlla que “la vida es puro teatro”: tant quan s’actua per un públic com quan s’interactua amb els altres, l’ésser humà no deixa de ser un personatge en una ficció que no entén.
Somni’TS torna a plantejar un muntatge senzill, de cost gairebé zero, però ple d’imaginació, sobretot a l’hora de recrear l’atrezzo dels músics, seguint així la seva concepció del teatre. L’objectiu del grup és retornar la recaptació que s’aconsegueixi amb l’obra a causes solidàries de la Fundació per a la Recerca en Oncologia i Immunologia, dirigida pel doctor Pere Gascón de l’Hospital Clínic de Barcelona.
Aquesta obra es podrà tornar a veure el dissabte 21 d’abril a l’Espai Foradada del Centre Cívic de Trinitat Vella i el primer cap de setmana de juny a La Lira.
Fotografia: “Músics” de L’orquestra | Marc Calàbria