L’oferta teatral a Sant Andreu d’aquest cap de setmana compta amb diferents gèneres sobre els escenaris del districte. Hi haurà dues estrenes a l’Agrupació Congrés i al Casal Catòlic tant dissabte com diumenge. A més, serà la segona setmana que es podrà veure Qui té por de Virgínia Woolf? a càrrec de Clip Teatres al Centre Cívic de Sant Andreu.
Al barri del Congrés i els Indians, el grup La Trapa estrena aquest vespre (21 h) a l’Agrupació Congrés (c. Alexandre Galí, 20-22) la comèdia Rumors (1988), de Neil Simon, dirigida pel Ramon Enrich. L’espectacle també es podrà veure demà a les 18 h. L’obra és una de les millors mostres del reconegut autor de comèdia nord-americà, creador d’altres èxits memorables com L’estranya parella, Descalços al parc o La noia de l’adéu.
L’argument es desenvolupa durant la celebració del 10è aniversari del casament de Harley Brock, el vicealcalde de Nova York, i la seva dona Myra Brock. La primera parella a arribar a la celebració descobreix que Myra ha desaparegut i Charley s’ha disparat “accidentalment” a l’altura de l’orella sense poder explicar raonablement el que ha succeït. Aleshores, Ken i Chris decideixen explicar una versió inventada dels fets per no perjudicar el seu amic, però a mesura que arriben la resta de convidats la versió dels fets es va distorsionant de tal manera que l’embolic acaba sent un divertit disbarat.
L’altra estrena de la setmana és Cançó d’amor i de guerra, la sarsuela catalana per excel·lència que arriba diumenge a les 17.30 h al Casal Catòlic de la mà de La Lírica de Sant Andreu. Xavier Dolç està a càrrec de la direcció musical de Xavier Dolç i Joan Anton Sánchez, de l’escènica. És una obra dividida en dos actes, que es va estrenar el 16 d’abril de 1926 al Teatre Nou de Barcelona. La música és del compositor valencià Rafael Martínez i Valls i el text, de Lluís Capdevila i Víctor Mora.
L’acció transcorre en una farga situada en un poble indeterminat del Vallespir, l’any 1793, en plena Revolució Francesa. L’argument de l’obra se centra en la història d’amor entre dos joves, l’Eloi i la Francina, que veuen com els seus destins se separen a causa d’un inesperat infortuni, ja que el fill del batlle Ridau vol casar-se amb ella costi el que costi. D’aquesta manera, la trama principal descobreix les disputes i contrarietats que es produeixen dins d’aquest triangle amorós alhora que il·lustra l’agitat moment històric que convulsionava la França de finals de segle XVIII.
L’èxit de l’espectacle és fruit de la perfecta simbiosi entre la lletra i la música que barreja magistralment el folklore català, el lirisme verista i certes atmosferes i harmonies wagnerianes, molt arrelades aleshores a Catalunya arran de la reivindicació d’una lírica pròpia iniciada per Enric Morera a principis del segle XX.
Una esplèndida oportunitat per gaudir de la sarsuela més emblemàtica del catàleg local. Malgrat la censura i les amputacions que va patir en el seu moment, es pot considerar afortunada, perquè és de les poques que ha sobreviscut. El patrimoni català de sarsuela arriba a les 400 i pràcticament totes dormen en un calaix.
A més, Clip Teatres segueix amb Qui té por de Virgínia Woolf?, d’Edward Albee, dissabte a les 20 h i diumenge a les 18 h al Centre Cívic de Sant Andreu. El drama mostra el sopar de dues parelles que acaba derivant en una cruel batalla verbal on tots quatre despullen les seves misèries, que són les de la societat nord-americana dels anys 60, que es poden traslladar a les de l’actualitat.
Fotografia: Actuació de Companyia de Sarsuela Ciutat Comtal | Foment Mataroní