Comença un cap de setmana que arriba carregat d’obres el divendres, dissabte i diumenge. Dues companyies de Sant Andreu, Clip Teatres i Forat sense fons, han programat funcions tots tres dies, més la que correspon a la mostra Fica’t al SAT! d’aquest divendres a les 21 h, a càrrec del grup GATS, de La Sagrera.
Els sagrerencs aportaran la nota distesa i lleugera a l’oferta teatral en tractar les infidelitats i els desamors amb el to irònic i agredolç de les obres de Woody Allen amb la comèdia Adulteris. Ara bé, les altres dues obres són dos textos contundents i incòmodes, alhora que magnífics, que mostren a l’espectador vessants ocultes de l’ésser humà que poden provocar angoixa i repulsió, però que precisament per això esdevenen necessaris i compleixen un dels objectius de l’art: l’entreteniment exigent alhora que satisfactori.
En el cas de Clip Teatres, que representa Qui té por de Virginia Woolf? al Centre Cívic de Sant Andreu, Edward Albee mostra les misèries familiars d’un matrimoni madur que ja fa anys que ha perdut l’escalfor de l’amor que els va unir. Fins i tot es pot afirmar que George, un mediocre professor universitari alcoholitzat, i Martha, una dona frustrada per la manca d’èxit social i no tenir fills, s’odien i utilitzen els punts febles de l’altre per burxar-se i fer-se molt mal mútuament.
Tots dos esperen l’arribada d’una jove parella de noucasats que, com ells fa anys, es presentaran plens de felicitat perquè estan enamorats i alegres i que confien que els seus projectes es compliran. La seva arribada evidenciarà el contrast entre els dos matrimonis i desfermarà una guerra dialèctica en la qual es destaparan, amb crueltat gairebé sàdica les contradiccions i les febleses, els interessos inconfessables que s’amaguen darrere de la màscara social de la vida ordinària on tothom sembla portar una vida perfecta.
L’obra es converteix en una experiència psicològica de caràcter catàrtic perquè la brutalitat del conflicte esdevé per tots quatre un procés d’autoconeixement, tant per defensar-se de les escomeses dels altres com per atacar-los. El que no està tan clar és, com el teatre grec pretenia, si després de la crisi, resolta per esgotament dels rivals, els quatre protagonistes assoleixen en arribar el nou dia la purificació de la brutícia emocional que arrosseguen. Aquesta incertesa l’haurà de resoldre cada un dels espectadors.
Malgrat que aquesta obra va ser fruit del retrat descarnat que l’autor va fer de la societat americana dels anys 60, la idea general segueix sent molt actual. Un altre aspecte d’interès relacionat amb l’adaptació al cinema serà veure les actuacions de Pili Fuertes, Ricard Rebellón, Núria Rosell i Ferran Devesa dirigits per Pep Vidal, tenint al cap les d’Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sandy Dennis i George Segal.
Aquest efecte dual també es pot arribar a produir a L’Ateneu de Sant Andreu, perquè l’adaptació cinematogràfica de Sola en la foscor, de Frederick Knott, va aconseguir un film impactant també al 1966, amb una interpretació d’Audrey Hepburn que ha quedat per a la història.
A L’Ateneu de Sant Andreu, la tensió dramàtica no tindrà gairebé descans al llarg de la funció, perquè Mariona Garcia (Suzy), Joaquim Brugués (Mike), Montse Càlix (Roat), Sara Pérez (Carlino), Marc Chesa (Sam) i la jove Mireia Cardona (Gloria), dirigits per Miquel Àngel Mateu, afronten aquest thriller nord-americà on tres delinqüents pertorbaran la pacífica vida d’una dona especialment desvalguda que ha perdut la vista. Tanmateix, la seva intel·ligència i la voluntat de sobreviure posaran en moltes dificultats a l’implacable assassí que vol aconseguir el botí que, per equivocació, ha anat a parar a casa seva.
Les funcions de Forat sense fons són divendres i dissabte a les 22 h i diumenge a les 18:30h. Les de Clip Teatres, divendres a les 22 h, dissabte a les 20 h i diumenge a les 18 h.
Fotografia: Protagonistes de Qui té por de Virgínia Woolf? | Clip Teatres