Poc més d’un any després de la seva inauguració, el Casal de barri de Can Portabella s’ha convertit en un referent per moltes activitats didàctiques, socials i culturals dels veïns d’aquella zona de Sant Andreu i d’altres contrades que han trobat en el seu si una resposta a les seves necessitats o aficions.
La rehabilitació de l’antic edifici va permetre crear a la planta baixa una sala d’actes per a 75 persones, una petita sala d’exposicions, uns magatzems per a serveis i espais per a l’Associació de Veïns de Sant Andreu Sud, que gestionarà el casal. La primera planta està preparada per acollir altres entitats socials. La reforma ha permès guanyar uns 200 metres quadrats de superfície (ara l’equipament en té 813) afegint-hi una segona planta, on hi ha sales per fer tallers i una terrassa exterior.
En un d’aquests espais, concretament la sala d’exposicions que queda a la dreta de l’entrada, es va inaugurar a les 19:00 h del dijous 6 d’abril l’exposició de pintura de Josep Lluís Buils ‘El color i la Paraula’ amb la presència d’una vintena de persones, entre els quals el conseller de cultura, Luis Felipe Aranguren.
Com a membre destacat del Grup de Pintors de Sant Andreu i del Grupo Poético Constancia, la mostra és fruit directe de les dues grans passions de Josep Lluís: l’expressió plàstica i l’expressió verbal.
Pel que fa al vessant pictòric, l’exposició es compon de 12 pintures acríliques sobre fustes de diverses mides (des de 60 x 60, fins a 55 x 45 cm.). El pintor ha volgut experimentar amb diverses textures, amb una base preparada en paper, unes altres amb trossos de cartó i altres amb una base de guix. D’aquesta manera es creen formes amb volum que donen força als colors.
Segons l’artista, l’única font de la seva inspiració ha estat el color mateix sense pretendre, per tant, expressar figures, paisatges o interiors; més aviat ha volgut imaginar sentiments, pensaments efímers, que formen part de la vida de tots però que són eteris, intangibles.
És aquí on la paraula poètica troba el seu sentit perquè complementa el llenguatge abstracte dels quadres amb quatre versos que els fan més intel·ligibles com, per exemple, el titulat ‘Somnis’, que compta amb aquest petit poema: Efímers com un dòcil oratge / que acarona les fràgils il·lusions, / construeix palaus de quimeres / i ensorra castells de passions.
De vegades els poemes han estat creats inspirant-se en la pintura i de vegades, el procés ha estat a la inversa, com en el cas dels versos de ‘L’esclat de primavera’: Torna la reina de la gaubança / i amb els seus lluents colors, / canta a la vida, envoltada / de poncelles i esperances.
Fins al 28 d’abril romandrà exposada aquesta col·lecció de colors i de versos, que no podia programar-se en una època més encertada i que pot ser un al·licient per aquells andreuencs que encara no han trepitjat aquest casal de barri un any i escaig després de la seva inauguració.
Fotografia: Josep Lluís Buils comentant els seus quadres a la inauguració | Jesús Manzano