· La 14a edició del Fica’t al Sat! estarà disponible fins el 21 d’abril
· El grup Teatre pels Descosits estrena La reina de la bellesa de Leenane
La temporada teatral d’hivern a Sant Andreu és més completa que la de tardor i la de primavera, ja que s’afegeix la clàssica mostra del Sant Andreu Teatre a les sales en les quals habitualment es programen obres dramàtiques. La 14a edició del Fica’t al SAT! es converitrà a un aparador d’arts escèniques amateurs del districte de Sant Andreu. Les actuacions tenen lloc els divendres des del 13 de gener fins al 21 d’abril i compten amb deu companyies de teatre, dansa i música.
Aquest divendres a les 21h ja es podrà veure Últimes voluntats, text escrit i dirigit per Josep Puga, del grup Sant Pacià Teatre. L’obra ens mostra una trobada de dos cosins a cal notari , la Martina i el David, que mai no s’han vist abans. El motiu de la visita és conèixer les disposicions que un oncle comú ha escrit en el seu testament. El notari, però, es retrasa i la conversa entre els dos deixa entreveure el caràcter del David, que té l’interès d’augmentar la tensió a mesura que passa el temps d’espera. L’obra es tanca d’una forma brillant.
El proper espectacle, en canvi, és l’únic purament musical. El divendres 27 de gener a les 21h serà el torn de la companyia Sensart. Sota la direcció del músic i compositor Agustí Busom, un conjunt instrumental interpretarà les melodies que acompanyen la pel·lícula muda Aelita: Reina de mart, basada en una novel·la de Tolstoi.
Més enllà de la programació de la 14a edició del Ficat al SAT!, es podran veure altres obres de teatre com Guaperas, de la companyia KAMAKU, el 3 de febrer; Revolta de Bruixes, de la companyia Gats, el 10 de febrer; Demència, del Grup de Teatre Naia, el 17 de març; i Peymann (no és una comèdia), de La Bombeta Companyia Teatral, el 21 d’abril.
La dansa també tindrà una presència important amb dos espectacles i mig. El divendres 3 de març, l’Escola de Sanda Hermínia ballarà Essències i una setmana després, el 10 de març, la companyia El Magatzem representarà Ad Hoc. Per últim, hi haurà l’espectacle solidari AHM Festival, organitzat pel MAB Dance Center i l’Associació Arte Hasta la Médula, el dimecres 11 d’abril. Una part dels diners recaptats es destinaran a la investigació sobre la leucèmia a través de la Fundació Josep Carreres.
Hi haurà també un acte de poesia el divendres 17 de febrer amb la participació de la companyia Teatr@amics, que llegirà textos lírics amb un acompanyament espectacular de música i imatges.
La mostra de Fica’t al SAT! comptarà amb sis membres del jurat que atorgaran el primer i el segon premi al millor espectacle i el premi especial del jurat. Els membres que el conformaran seran Cristina Lanau, representant del districte de Sant Andreu; Montserrat Bonet, professora de teatre; Yolanda Díaz, actriu; Brisa Ronda, actriu; Carles Cuní, representant de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya; i Carme Abril, actriu.
Teatre pels Descosits a l’Ateneu L’Harmonia
El grup Teatre pels Descosits es consolida amb l’obra que estrenen avui en el que significarà el retorn a l’activitat després d’un període inactius. L’última temporada ja van repescar un dels seus muntatges clàssics, Dotze homes sense pietat, i ara estrenen La reina de la bellesa de Leenane, de Martin Mc Donagh, a l’Ateneu L’Harmonia. La representació comença avui i també es podrà veure dissabte 14 de gener a les 21:30h i diumenge 15 de gener a les 18h.
Aques text està considerat la màxima expressió del que es va anomenar “El teatre de la crueltat” i va ser el premi de la crítica de New York a la millor obra de l’any 1998. L’argument explica la relació que mantenen dues dones que viuen soles als afores d’un poble: Leenane, una mare manipuladora, i la seva filla soltera de 40 anys, que somia a trobar un home per estimar-lo i marxar de casa. El conflicte esclata quan dos germans arriben a aquesta casa i, amb ells, la possibilitat imminent d’un festeig.
Els quatre personatges prenen vida en un melodrama àcid, que ja des de la primera frase ens situa en un llenguatge directe, en un conflicte que no espera per sorprendre’ns, per agafar-nos el cor en una barreja explosiva de violència i humor negre.
Fotografia: Obra Últimes voluntats, de Josep Puga | Sant Pacià Teatre