Editar llibres en paper sabent que actualment els formats digitals estan guanyant la partida és un fet que demostra valentia. Fer-ho partint des de zero, encara n’evidencia més. Tanmateix, hi ha qui arrisca i assumeix la força per seguir apostant per la cultura en paper. L’historiador andreuenc i col·laborador habitual d’aquest diari, Pau Vinyes i Roig, s’ha capficat en el projecte de crear una editorial amb la mirada posada en el llibre local, gràfic i d’aquelles rareses que no tenen cabuda en les grans editorials. Ho fa amb el segell Llop Roig, en honor al seu avi, l’advocat i escriptor Tomàs Roig i Llop (1902-1987). Segons Vinyes “l’editorial vol ser un pont entre el llibre i la cultura que faci creuar rius sense necessitat d’ofegar-se en l’absurd de la ignorància”. Tot i això, el segell Llop Roig ja s’ha pogut contemplar amb anterioritat perquè ha autoeditat llibres voltant de la història contemporània andreuenca i catalana. ‘Una mica d’història. Com es passava el temps abans a Sant Andreu de Palomar’ (1999), ‘La República s’enlaira. L’avantprojecte de l’Aeroport Internacional de Barcelona 1931-1934’ (2011) i ‘Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques’ (2014) en són la mostra.
Llop Roig reneix de nou com a projecte i albira a publicar un catàleg de llibres al voltant de l’àmbit local andreuenc i català. Fotografia, història, contes infantils, rareses de tot tipus s’inclouran en el nou catàleg. Segons Vinyes, “Llop Roig vol ser un calaix de cultura escrita i visual dins de l’assaig i la fotografia”. La posada de llarg s’ha realitzat amb la publicació del llibre ‘Tintinaires de Catalunya. La presència de Les aventures de Tintín i Milú en terres catalanes’, presentat el dimarts 29 de novembre a la Sala Versalles i amb la presència dels autors — David Baker, Jacint Guillem, Joan Trulls i Pau Vinyes i Roig — i de la filla de Joaquim Ventalló, Eulàlia Ventalló, el traductor de les aventures de Tintín al català. El pròleg està fet per Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya i tintinaire convençut, i el llibre narra l’essència tintinaire a Catalunya, des dels seus orígens, els traductors, les exposicions, el marxandatge,…fins a 1001, l’Associació Catalana de Tintinaires, l’entitat que acull els seguidors de Tintín a Catalunya.
Però allò que caracteritzarà Llop Roig serà l’essència andreuenca en les seves publicacions. “Vol ser el pal de paller de la producció assagística de Sant Andreu de Palomar. Esdevenir una editorial cent per cent santandreuenca. Sense deixar de banda, quan s’escaigui, de publicar més enllà de les fronteres andreuenques”, explica Pau Vinyes. Pels volts de Sant Jordi, si no hi ha cap entrebanc, sortirà publicat el llibre ‘Joan Mora, una vida feta escultura’, sobre l’escultor andreuenc hiperrealista. El llibre s’ha forjat arrel d’una llarga entrevista entre Mora i Vinyes, acompanyada d’imatges vivencials de l’artista. Un recull d’estampes sobre la l’obra d’en Joan Mora acabaran d’arrodonir el manuscrit.
Col·lecció de postals antigues
Per anar fent boca i recuperar la memòria del poble l’editorial ha editat una col·lecció de 10 postals antigues de Sant Andreu de Palomar en blanc i negre. Diferents indrets són retratats: la parròquia, la masia de Can Diumenjó, la Rambla, el carrer Gran, la plaça del Comerç amb el desaparegut Casinet, el Rec Comtal al seu pas pel nucli antic…Un bon detall per a regalar per Nadal, sobretot per a la gent gran i els més menuts. Per uns els reportarà vivències pròpies i per al altres els mostrarà un passat desaparegut que ha ajudat a forjar el Sant Andreu de Palomar contemporani. Una col·lecció única reunida per primer cop a 10€ l’estoc. Les postals han estat reproduïdes a partir de reproduccions originals d’època. Vinyes no descarta ampliar la col·lecció de postals si la iniciativa té èxit.
Els estocs amb les 10 postals es poden trobar en les següents papereries, quioscs, estancs, botigues i llibreries:
A més, també es poden comprar a través del correu de l’editorial Llop Roig: editorial@lloproig.cat
Fotografia: Panoràmica de Sant Andreu de Palomar, entre 1910-1920 | Autor desconegut (Fons Família Vinyes-Roig)