Aquest cap de setmana està ben farcit de teatre perquè ja tenim a tocar la Festa Major de Sant Andreu, i la setmana vinent encara anirà més atapeïda coincidint ja plenament amb les dates festives del nucli històric del districte.
Són dates rellevants i les companyies, quan programen la temporada, intenten triar projectes que estiguin a gran nivell perquè es tracta d’una estrena de compromís: s’ha d’estar a l’alçada de les circumstàncies en aquest moment de l’any on tot Sant Anmdreu mostra lo bo i millor de casa seva.
I a fe que les propostes que es podran veure són de categoria i ben distintes, cosa molt interessant perquè d’aquesta manera es poden veure totes tres sense acumular la sensació de cansament que provoca veure coses iguals.
Al Centre Cívic de Sant Andreu, Clip Teatres ja va estrenar ahir a les 22.00h La importància de dir-se Frank, d’Òscar Wilde, que es podrà tornar a veure avui a les 22.00h i demà a les 18.00h. I també el pròxim cap de setmana a les mateixes hores.
És un dels grans llibrets del teatre victorià amb el qual l’autor irlandès va fer emmudir tots els crítics que el volien destrossar i van haver d’acceptar la categoria magistral de l’obra. Tanmateix, va ser l’aristocràcia qui no va perdonar l’àcid retrat que Wilde va escenificar i quan van van tenir l’oportunitat el van castigar sense pietat aprofitant l’escàndol del seus amors homosexuals.
El seu empipament va ser provocat perquè l’argument gira a l’entorn de la hipocresia de l’alta societat de Londres: el títol és un joc de paraules en el sentit de Frank no solament com a nom propi sinó també com a adljectiu sinònim de sincer.
La trama es desenvolupa al voltant del personatge protagonista Jack, que inventa un germà fictici “Frank” per poder anar a divertir-se a la ciutat quan vol fugir del la seva vida tranquil·la i respectable al camp, on exerceix com a tutor de la seva bella cosina Cecily. “Frank”, esdevé a la metròpoli, un jove dissolut i extravagant.
No obstant això, l’objectiu del seu actual viatge a Londres és proposar matrimoni a la cosina del seu gran amic Algernon. La noia es llença entusiasmada a la proposta, però la mare, la temible Lady Bracknell, té altres plans per a la seva filla Gwendolen. Aquí comença un intrigant i vital viatge de persecucions rere la confusa situació que ha creat la doble personalitat inventada per Jack.
Sense perdre l’ambient londinenc de l’època victoriana, ens traslladem al Casal Catòlic de Sant Andreu (funcions aquest cap de setmana i l’altra, els divendres i dissabtes a les 21:00h i diumenges a les 18:00h) perquè La Lírica de Sant Andreu va estrenar també ahir, Sweeney Todd, el barber assassí, que comparteix context històric amb l’anterior; si bé és cert que els personatges d’ambdues es mouen en universos paral·lels sense contacte dintre de la mateixa ciutat.
En lloc dels carrers elegants de Mayfair, el dissortat barber decideix instal·ar-se en els miserables carrers de Fleet Sreet, on conxorxat amb una pastissera sense escrúpols gastronòmics, però tendrament enamorada d’ell, tiren endavant un sinistre negoci que barreja brillantment barberia, assassinat i cuina en un mateix local mentre el protagonista espera el moment oportú per venjar-se del jutge que fa anys va destrossar impunement la seva vida.
I per acabar, farem esment de la darrera estrena del cap de setmana perquè la primera funció és avui dissabte a les 20:30 i continua demà diumenge a les 18:30h, dies i horaris que es repetiran el cap de semana vinent. Es tracta de Desclassificats, de Pere Riera, representada per Sant Pacià Teatre.
Sens dubte, és la més moderna de les tres obres i la més clarament enfocada a la crítica de la societat, i en concret de la política i del periodisme actuals; i també la més lligada a la realitat catalana perquè l’autor ho és i l’obra està inspirada en el model de relacions que, malauradament, s’han establert darrerament entre aquests dos poders que haurien de romandre independents.
L’entrevista que una periodista d’èxit li ha de fer al president del govern posarà en perill aquest pacte tàcit de pacífica convivència basat en la no agressió mútua. Solament la intervenció de l’astut secretari de premsa del president, capaç de qualsevol tripijoc per aconseguir els seus propòsits, pot salvaguardar la continuïtat de la pacífica relació entre els dos poders, però per saber si ho aconseguirà haureu d’anar als Locals de Sant Pacià.
Fotografia: Detall de la promoció de Sweeney Todd | Lola Vadora