· La troballa s’ha fet al carrer Gran de Sant Andreu, a la finca del número 245-247
Sant Andreu s’ha convertit en les últimes setmanes en un centre de troballes arqueològiques. Si a principis de setembre es va descobrir a La Sagrera una necròpolis romana del segle I aC, aquesta vegada la descoberta que s’ha fet al carrer Gran de Sant Andreu, a l’alçada del número 245-247, ha permès documentar diverses restes d’època medieval i moderna compreses entre els segles XIV i XVII.
Els treballs, realitzats per un equip dirigit per l’arqueòleg Javier González de l’empresa Global CHM, van començar el passat 31 d’agost arran del projecte de rehabilitació i reforma d’una finca. Fins ara, però, no s’han conegut els detalls. El solar està ubicat a prop del nucli històric de l’antic poble de Sant Andreu de Palomar, que es troba documentat des de finals del segle X dC i que es localitza al voltant de l’actual església de Sant Andreu.
Segons ha explicat el Servei d’Arqueologia de Barcelona, d’època medieval s’han documentat diversos nivells de terra, associats possiblement a una ocupació agrícola d’aquest terreny entre els segles XIV i XVI, activitat dominant al poble durant aquest període, i on les masies tenien una importància preeminent. En aquest nivell s’han pogut recuperar diverses monedes i materials ceràmics.
D’altra banda, d’època moderna s’han localitzat les restes de fins a tres murs de pedra i un paviment de calç, que semblarien relacionar-se amb una ocupació d’aquest espai entre els segles XVI i mitjans del segle XVIII, possiblement un mas. A més dels materials ceràmics, també s’ha pogut recuperar un sivella de bronze i una moneda de Ferran VI (1755).
L’historiador andreuenc, Jordi Petit, ha valorat la troballa com a “molt important” perquè “demostra la importància de fer seguiments arqueològics al llarg de tot el carrer Gran de Sant Andreu, la via principal d’entrada a Barcelona, antiga via romana i camí reial medieval”. En la mateixa línia, Petit explica que la descoberta “ens fa replantejar la construcció de les primeres cases al carrer Gran i, a més, ens mostra l’existència de l’antiga finca aquí aixecada, propietat al segle XVIII d’una família de metges de Sant Andreu que la vengueren el 1797 a l’Ajuntament andreuenc per tal de instal·lar les antigues carnisseries de Galceran, prèvies al mercat de Sant Andreu”.
Fotografies: Noves restes trobades a Sant Andreu | Javier González (Servei d’Arqueologia de Barcelona)