· L’Ajuntament de Barcelona preveu invertir 8,2 milions d’euros perquè els ciutadans puguin gaudir de la cultura a preus d’entre cinc i 10 euros
“Quan pensem en augmentar la cultura, sempre pensem en grans cites. Però no sempre és així. El que volem és elevar el to cultural des de la proximitat, la qualitat i l’accessibilitat”. Aquest és l’objectiu que vol aconseguir el tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, amb el ‘Pla de xoc cultural als barris de Barcelona’ presentat aquest dilluns al Centre Cívic de Baró de Viver. En altres paraules, es vol aconseguir que la xarxa d’equipaments culturals repartits pels deu districtes de la ciutat arribi a més públics i jugui un paper més important. Una mesura que s’emmarca en la línia seguida per l’actual govern d’intentar descentralitzar la cultura per apropar-la als 73 barris de la ciutat — sobretot, a aquells més vulnerables — i per trencar l’escletxa entre el centre i la perifèria.
Però poder tirar endavant aquest pla de xoc, que preveu una inversió de 8,2 milions d’euros repartits en els tres anys de legislatura restants, primer s’haurà de presentar la proposta com a Mesura de Govern en el ple municipal del proper divendres, i després s’hauran d’aprovar uns nous pressupostos perquè els actuals estan prorrogats. “El pressupost que tenim consolidat per aquest any en centres cívics és d’1,5 milions d’euros. Allò que puguem incrementar, serà si s’aprova el nou pressupost” ha explicat Collboni. En aquest sentit, la intenció de cara a l’any que ve és que la partida destinada al centres cívics s’elevi fins als tres milions d’euros anuals perquè aquests diners vagin destinats a fomentar les activitats que es fan als centres. I no en millorar infraestructures, que és el que s’ha fet en els últims mesos.
El pla posa el focus en tres mesures concretes. En primer lloc, l’Ajuntament i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) tenen la intenció de crear un circuit estable d’arts escèniques, musicals i audiovisuals per consolidar una oferta cultural regular i per optimitzar, sobretot, els centres cívics i ateneus de la ciutat. Es preveu posar-lo en marxa a partir del segon trimestre del 2017 i es contemplaran un mínim de dos equipaments per districte. Les activitats que es programin s’avaluaran prèviament per un equip d’experts que encara no se sap per quines persones estarà format, i per veure els espectacles s’haurà de pagar, segons Collboni, un preu simbòlic d’entre “cinc i 10 euros”. La resta, anirà a càrrec de l’ICUB que destinarà en aquesta mesura 2.645.000 euros.
El segon objectiu és vincular a aquest circuit comunitats i xarxes d’espectadors, és a dir, que el “projecte tingui un procés de gestió de baix a dalt” perquè les activitats que se’n derivin sorgeixin de les pròpies zones i de les persones que formen part d’aquell barri. Una mesura que tindrà una partida de 600.000 euros. Finalment, la tercera pota serà la creació d’un programa d’aprenentatges artístics per “fomentar el talent i formar-lo”. Aquesta idea pretén pal·liar la desigualtat territorial i intenta compensar el dèficit que existeix en algunes zones a l’hora d’accedir a la formació cultural. Per aquest motiu, es destinarà la quantitat més elevada del pressupost del pla de xoc: 4.950.000 euros.
Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, únicament el 25% de les propostes d’ensenyaments artístics de la ciutat són d’iniciativa publica —el 75% restant és privat — i només el 8% de l’oferta cultural es desenvolupa als 23 barris de la perifèria de la ciutat. Des de l’Ajuntament exposen que volen revertir aquesta situació i per això la tercera mesura del pla es desenvoluparà com a prova pilot durant el 2017 i el 2018 en zones on hi ha una escletxa molt marcada, com són la Zona Franca, el Besós i l’entorn de la Meridiana.
L’acte de presentació d’aquest dilluns també ha comtat amb la presència de la regidora del districte de Sant Andreu, Carmen Andrés, i del gerent de l’ICUB, Valentí Oviedo. Andrés ha remarcat la importància de Baró de Viver com “un barri pioner amb propostes que s’estenguin a la resta de la ciutat” i ha manifestat el desig de que “qualsevol barceloní, sigui quina sigui la seva situació econòmica, ha de tenir la possibilitat de crear qüestions artístiques”. Perquè la cultura, ha dit la regidora andreuenca, “genera cohesió social i la possibilitat de fer-nos a tots iguals”.
Fotografia: Carmen Andrés, Jaume Collboni i Valentí Oviedo durant l’acte de presentació | Andreuenc