Aquesta setmana ha començat la segona fase de les excavacions al carrer de l’Estació on a principis d’estiu es van localitzar una part de les restes de la vil·la romana que hi ha sota l’estació de Sant Andreu Comtal. Durant la construcció de les vies del tren, el 1854, ja es van localitzar les primeres restes i durant les obres del AVE, a les rodalies de l’estació, els arqueòlegs ja van poder documentar una nova part.
En direcció al cas antic de Sant Andreu es desconeixien els seus límits i ara, al carrer de l’Estació, es van localitzar unes noves restes d’aquesta vil·la romana que ajudaran després als investigadors a conèixer més sobre la nostra història.
Des del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias s’ha anat demanant des de fa més de 30 anys a les diverses institucions municipals que es tingui en compte la història mil·lenària del nostre poble a l’hora de fer seguiments arqueològics també a Sant Andreu. I, finalment, gràcies a totes les troballes localitzades al llarg del corredor ferroviari — entre el Clot i Sant Andreu — i la conscienciació dels veïns amb la preservació del patrimoni, s’han començat a fer seguiments arqueològics que han donat els seus resultats.
En els últims temps, s’han redescobert les restes de les masies de Ca l’Estruch (encara dempeus a Pons i Gallarza), Can Badaló (situada al mig del carrer Llenguadoc) i Can Capó (que es trobava a la part baixa del carrer Borriana), a més d’una nova excavació que hi ha a una finca del carrer Gran de Sant Andreu i de la qual encara no sabem els resultats de les troballes.
A part d’això, hi ha tres llocs més pendents de realitzar excavacions: la zona del molí de Sant Andreu, on hi havia un projecte de recuperació de les restes del molí i el pont que allà es conserven gràcies a un nou parc — tan escassos a Sant Andreu — i que des del canvi de govern a l’Ajuntament està totalment aturat; la nova plaça que hi ha al costat de l’església; i la zona on hi ha ara les cases del Pont les quals el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias a més volen que es conservin com a part del nostre patrimoni.
Fotografia: Mur localitzat al carrer de l’Estació | Autor: Joan Piera. Servei d’Arqueologia. www.barcelona.cat