El 18 de juliol de 1936 l’Orquestra Pau Casals havia d’interpretar la ‘Novena Simfonia’ de Beethoven al Palau de la Música Catalana. Però l’activitat de Barcelona, com la de tot l’Estat espanyol, es va veure brutalment arrabassada per l’esclat del cop d’estat que va suposar l’inici d’una sagnant Guerra Civil, preludi d’una dictadura feixista que es va estendre durant quatre dècades.
Joan Pallarès Personat, des de la seva privilegiada posició d’historiador i president de l’Associació Musical Andreuenca, ens explica que enguany, en complir-se el 80è aniversari dels fets, el Comissionat de Programes per a la Memòria ha organitzat per avui dilluns 18 de juliol, a les 19,30 hores, un conjunt d’actes commemoratius al conjunt de la ciutat de Barcelona. Els actes es faran a cadascun dels deu districtes, i també al Born Centre de Cultura i Mèmoria, i tindran un mateix contingut que inclou, com a record al·legòric, un fragment de l’obra de Beethoven.
En el cas del districte de Sant Andreu, l’acte es realitzarà al Parc de la Pegaso perquè, com ens recorda Joan Pallarès, “és el lloc on s’ubicava la fàbrica d’automòbils La Hispano Suiza. Una fàbrica en la qual els treballadors, acabades les lluites al carrer, van acudir massivament i començaren a produir vehicles blindats, ambulàncies… per oferir-los, generosament, a la consecució de la llibertat”.
La primera part de l’acte consistirà en la lectura de l’‘Oda a Barcelona’ de Joan Oliver (Pere Quart) a càrrec dels andreuencs Teresa Giró, Felipe López-Aranguren, Ivan Altimira i Quim Pañart, acompanyats al piano per Marta Casales. Tot seguit, la Banda Simfònica Manyanet Sant Andreu, de l’Associació Musical Andreuenca i dirigida per Antònia Luengo, interpretarà el fragment de la ‘Novena Simfonia’ conegut com a ‘Oda a l’Alegria’, que, de fet, s’ha convertit en l’Himne Europeu.
A mode de recordatori històric, Joan Pallarès explica a Andreuenc que de les casernes de Sant Andreu van sortir diverses columnes de militars que es van dirigir al centre de Barcelona per ocupar punts estratègics de la ciutat amb el propòsit de posar-la sota el domini dels colpistes. Finalment, ni la ciutat ni Catalunya van caure a les seves mans i juntament amb altres regions d’Espanya va començar la defensa de la República que va poder resistir gairebé tres anys.
Com diu el poema de Pere Quart: “Malfia’t de la història./ Somnia-la i refés-la”. I per aquest motiu, els actes relacionats amb el record de determinats esdeveniments històrics són fonamentals per no caure en els mateixos paranys.
Fotografia: Darrer concert de la Banda Simfònica Manyanet Sant Andreu al Parc de la Pegaso | Salvador Atance